Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

1 op de 10 kinderen heeft faalangst

Bram
2 min read

Maar liefst 1 op de 10 kinderen leidt aan faalangst. Kinderen die faalangst hebben kunnen lijken alsof ze hun best niet willen doen. Op school worden ze daarom vaak verkeerd begrepen. Hoe kunnen we faalangst herkennen?

1.Onderpresteren

Als kinderen weinig inzet tonen kan dit het gevolg zijn van faalangst. Kinderen presteren dan onder hun niveau omdat ze bang zijn om fouten te maken. Ze kunnen een hekel krijgen aan school en uitdagingen uit de weg gaan.

2.Actieve en passieve faalangst

Er zijn twee soorten faalangst, passieve en actieve. Kinderen die actieve faalangst hebben kunnen maar moeilijk stoppen met schoolwerk. Ze kunnen zich moielijk onntspannen en ze hebben voortdurend het gevoel dat ze niet genoeg doen.

Kinderen met passieve faalangst stoppen met werken omdat ze niet willen teleurgesteld worden. Ze gaan schoolwerk zoveel mogelijk uitstellen en zoeken excuses om het niet te moeten doen. Het lijkt alsof deze kinderen niet hun best willen doen, maar eigenlijk hebben ze heel veel stress.

3.Negatief zelfbeeld

Kinderen die faalangst hebben kampen vaak met een negatief zelfbeeld. Als ze goede resultaten halen schrijven ze dat succes toe aan externe factoren. Ze zullen bijvoorbeeld zeggen dat het een makkelijke test was. Als ze slechte resultaten behalen zullen ze hun eigen onkunde als oorzaak noemen. Ze schrijven mislukkingen vaak toe aan zichzelf, zo bevestigen ze hun negatieve zelfbeeld.

4.Hoge verwachtingen en perfectionistisch

Als kinderen erg hoge eisen aan zichzelf stellen en nooit tevreden zijn met hun resultaten kan dat leiden tot faalangst. Ze zijn erg perfectionistisch en het is eigenlijk nooit goed genoeg.

5.Lichamelijke klachten

Omdat kinderen die faalangst hebben met erg veel stress kampen kunnen lichamelijke klachten ontstaan. Buikpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, maagklachten, hartkloppingen, hyperventilatie en/of trillen komen veel voor. 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…