Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoeveel Calorieën verbrand je met Slapen?

Olivier
4 min read

Veel mensen associëren het verbranden van calorieën met activiteiten als hardlopen, fitnessen en spinnen, ofwel activiteiten die veel energie kosten en er op deze manier voor zorgen dat je calorieën verbrandt. Het beoefenen van activiteiten als hardlopen, fitnessen en spinnen zorgt er inderdaad voor dat je calorieën verbrandt, maar dit betekent niet dat je alleen maar calorieën kunt verbranden door actief bezig te zijn.

Wat veel mensen niet weten, is dat je ook calorieën als je slaapt. Dit betekent dat je eigenlijk niets hoeft te doen en niet eens door hebt dat je calorieën aan het verbranden bent, maar wel duidelijk lichter wordt als je hebt geslapen. Hoeveel calorieën je verbrandt tijdens je slaap en wat de link is tussen slaap en overgewicht, lees je in dit artikel.

Calorieën verbranden tijdens je slaap: de hoeveelheid calorieën

Tijdens het slapen verbrand je veel calorieën. Volgens diverse experts verbrand je gemiddeld 0,9 kilocalorieën per kilo en per uur als je slaapt. Dit klinkt misschien wat vaag, maar dit betekent dat je gemiddeld 63 calorieën per uur verbrandt als je 70 kilo weegt. Slaap je acht uur per nacht, dan kan jouw totale aantal verbrande calorieën oplopen tot maar liefst 500. Kortom: je hoeft eigenlijk niets te doen, maar je verbrandt wel calorieën als je aan het slapen bent en het gaat ook nog eens om een grote hoeveelheid calorieën.

De link tussen slapen en overgewicht

Krijg je niet genoeg slaap, dan verbrand je ook minder calorieën in de nacht. Dit lijkt misschien niet zo erg omdat je ook overdag calorieën verbrandt, maar in feite kan het krijgen van te weinig slaap wel degelijk gevolgen hebben voor jouw gewicht. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat als je te weinig slaap krijgt, je gemakkelijker aan kunt komen.

Dat je gemakkelijker aan kunt komen als je te weinig slaapt, heeft drie mogelijke oorzaken:

  1. Je maakt twee hormonen aan als je slaapt, namelijk ghreline (hormoon dat ervoor zorgt dat je trek krijgt) en leptine (hormoon dat ervoor zorgt dat je stopt met eten als je vol zit). Het gaat om tegenpolen, die elkaar tegenwerken en op deze manier het hongergevoel reguleren. Slaap je slecht, dan raken de hormonen uit balans en eet je meer.
  2. Als je slecht slaapt, verbruik je minder energie. Dit komt omdat je overdag vaker moe bent en dus minder actief wil en kan zijn.
  3. Als je een slaaptekort hebt, wordt je lichaamstemperatuur lager. Hierdoor zet je jouw energiehuishouding letterlijk (en onbewust) op een lager pitje en kom je sneller aan.

Heb je de hele nacht naar het plafond liggen staren, dan heb je 5 tot wel 20 procent minder calorieën verbrandt. Dit in combinatie met bovenstaande factoren, betekent dat je minder energie verbrandt en bovendien sneller aankomt, waardoor je problemen kunt krijgen met je gewicht.

Afvallen? Slaap voldoende!

Dat je gezond moet eten, water moet drinken en veel moet bewegen om af te vallen, is bij veel mensen wel algemeen bekend. Wat velen echter niet weten, is dat het ook belangrijk is om voldoende te slapen als je af wil vallen. Niet alleen omdat je dan meer energie krijgt om te gaan sporten de volgende dag en omdat je dan minder trek hebt door een slaaptekort, maar ook zeker omdat je calorieën verbrandt als je slaapt. Slaap je niet voldoende, dan kun je jouw eigen afvalproces flink in de weg zitten. Dit betekent dat je nog zo gezond kunt eten en veel kunt bewegen, maar dat je alsnog niet optimaal aan het afvallen bent.

Afhankelijk van jouw persoonlijke slaapbehoefte, wordt aangeraden om zes tot acht uur per nacht te slapen. Sommige mensen vinden zes uur meer dan voldoende en voelen zich na zes uur slaap fit, terwijl andere mensen echt zeven of acht uur slaap nodig hebben voor een energieke dag.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…