Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nieuw onderzoek: intermittent fasting is niét zo effectief als de hype beweert

Gezond.be
4 min read

Uit een nieuwe studie blijkt dat intermittent fasting niet zo effectief is als je zou denken. Volgens experts zou urenlang vasten om gewicht te verliezen onzin zijn.

Velen zullen waarschijnlijk bekend zijn met intermittent fasting. Dat is een soort dieet waarbij je slechts binnen bepaalde uren eet en daarbuiten niet eet, en dus vast. Gewoonlijk mag je dan eten voor een beperkte periode van 6 tot 8 uur. Deze schijnbaar makkelijke methode zou ervoor zorgen dat de kilo’s eraf vliegen. Dat is ook de reden waarom veel beroemdheden deze dieetmethode aanprijzen. Maar een recente studie toont nu aan dat intermittent fasting niet effectiever is dan het traditionele calorieën tellen. Het is ook veel moeilijker vol te houden dan het lijkt, onthulde actrice Vanessa Hudgens aan Popsugar. Je eet namelijk soms helemaal niets voor een tijdsperiode van ongeveer 18 uur.

Onderzoek

Het nieuwe onderzoek, gepubliceerd in het prestigieuze New England Journal of Medicine, ontdekte namelijk dat het dieet niet leidde tot meer gewichtsverlies bij zwaarlijvige mensen. Alleszins niet meer dan als je gewoon dagelijks je inname van calorieën zou beperken. ‘Een regime van binnen een beperkte tijd eten was niet gunstiger met betrekking tot de vermindering van het lichaamsgewicht of lichaamsvet dan dagelijkse caloriebeperking’, schreven de auteurs van de nieuwe studie.

Voor de nieuwste studie volgden de onderzoekers van de Southern Medical University in Guangzhou, China 139 patiënten met obesitas. Daarbij kregen sommige proefpersonen zowel een calorierestrictie als een tijdsrestrictie opgelegd. Anderen moesten zich enkel aan een dagelijkse calorierestrictie houden, dit gedurende een periode van 12 maanden. Beide groepen kregen de opdracht om een evenwichtig dieet te volgen. Mannen mochten zo’n 1.500 tot 1.800 calorieën per dag consumeren en vrouwen 1.200 tot 1.500 calorieën.

Hoewel er wat gewicht verloren ging – gemiddeld zo’n 6,4 tot 8,2 kilo voor beide groepen – was er nauwelijks een verschil tussen de groep die aan intermittent fasting deed en de proefpersonen die enkel hun calorieën telden. Bovendien was er ook niet veel verschil te merken in hun BMI, tailleomtrek of percentage lichaamsvet. ‘Veranderingen in gewicht waren niet significant verschillend in de twee groepen na de periode van 12 maanden’, schreven de onderzoekers.

Het is echter niet de eerste keer dat intermittent fasting wordt gehekeld als een mislukte dieetmethode. Uit een onderzoek van de University of California in San Francisco (UCSF) uit 2020 bleek dat vasters, in vergelijking met mensen die normaal aten, slechts een half pond (ongeveer 225 gram) meer verloren in 12 weken.

‘Een wolf in schaapskleren’

Kortom, er zijn al verschillende onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van intermittent fasting. Hierbij werd er gezegd dat het zou helpen bij het verlengen van onze levensduur en bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel van patiënten met diabetes type 2. Anderen die zich verdiepten in het onderzoek naar de gehypete methode bekritiseerden het dieet juist voor het ontwikkelen van erge eetstoornissen.

Vorig jaar vertelde geregistreerde diëtiste Tammy Beasley in The New York Post over haar horrorverhaal met het dieet, en hoe het leidde tot ernstige anorexia en orthorexia, oftewel een obsessieve focus op gezond eten. ‘Het is een wolf in schaapskleren’, zei Beasley. ‘Ik wou dat intermittent fasting een waarschuwing op het etiket had.’

Het Center for Discovery, een nationale, Amerikaanse kliniek voor het behandelen van eetstoornissen, was het daarmee eens. Zij waarschuwden dat hoewel vasten kan werken, het wel consequenties heeft. ‘Ja, het is mogelijk om calorieën, vet en gewicht te verliezen met dit populaire dieet’, schreef de Amerikaanse kliniek. ‘Het is echter ook mogelijk om snel weer aan te komen en lage energievoorraden te ontwikkelen. Die kunnen op hun beurt leiden tot o.a. slaapproblemen of zelfs schade aan je organen als het vasten extreem is.’

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…