Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Barbara (20): ‘Intermittent fasting zorgt voor rust in mijn hoofd’

Nona Heremans
4 min read

Barbara D. is studente Voedings- & Dieetkunde en houdt zich al vier jaar bezig met intermittent fasting. ‘Sinds twee jaar is het makkelijker om volgens een schema te vasten, vooral tijdens mijn examenperiodes heb ik echt nood aan een vast eetpatroon.’ Barbara volgt het 16/8 schema en eet tussen 10u30 en 18u30, de andere zestien uren van de dag eet ze niets.

Zo’n vier jaar geleden, toen Barbara in het vijfde middelbaar zat, kwam ze voor de eerste keer in aanraking met intermittent fasting. ‘Ik hoorde op verschillende kanalen en sociale media over intermittent fasting en ik was meteen geïnteresseerd. Ik begon ermee te experimenteren maar in het middelbaar was dat heel moeilijk om vol te houden. Je hebt een vaste structuur in je dagen en je zou dus enkel tijdens de schooluren mogen en kunnen eten, dat is niet haalbaar. Ik probeerde intermittent fasting vooral tijdens de vakanties maar ik heb het dus nooit heel goed kunnen volhouden.’

‘Ik ben er vooral mee begonnen omdat ik wou afvallen’, vertelt Barbara. ‘Ondertussen ben ik ouder geworden en is dat niet meer het belangrijkste. Vorig jaar, toen ik in het eerste jaar hoger onderwijs zat, had ik wat meer tijd om mij daarmee bezig te houden. Ik studeer trouwens Voedings- en Dieetkunde, het is dus niet abnormaal dat ik het zelf eens uittest. Ik ben opnieuw wat intensiever beginnen vasten en dat ging heel goed. Ik merk vooral tijdens de examens dat intermittent fasting rust brengt in mijn hoofd. Ik moet niet meer nadenken over wanneer en wat ik ga eten. Ik eet vrij vroeg ‘s avonds waardoor ik mij daarna enkel nog moet focussen op het studeren. In september, oktober en november vast ik minder strikt maar tegen december hou ik mij terug beter aan mijn schema. Zo ben ik er terug helemaal mee weg tegen de examenperiode.’

Barbara geeft toe dat intermittent fasting niet voor iedereen vanzelfsprekend is. ‘Bij mij werkt intermittent fasting heel goed maar ik kan mij inbeelden dat het niet voor iedereen gemakkelijk is. Als je veel sociale contacten hebt, of een lief waarmee je rekening moet houden, dan kan het lastig worden. In principe zou je ’s avonds op café ook niets mogen drinken maar daar ben ik zelf niet zo streng mee. Je moet intermittent fasting echt inplannen, zeker als je het druk hebt en verschillende keren per week wil sporten. Ermee starten is ook niet zo simpel, je lichaam moet het nieuwe eetpatroon gewoon worden. Het moeilijkste vond ik om de juiste uren te vinden. Als ik bijvoorbeeld wil gaan lopen, dan doe ik dat het liefst in de ochtend. Maar op een nuchtere maag is dat niet altijd gemakkelijk. In het begin sliep ik ook minder goed. Volgens mij was dat ook mijn lichaam dat nog moest wennen.’

‘Het grootste voordeel van intermittent fasting is dat je geen tussendoortjes meer eet en ook minder nood heb aan suikers. Hoeveel je afvalt, hangt uiteindelijk af van je voedingspatroon en hoe hard je dat aanpast. Dat verschilt dus heel sterk van persoon tot persoon.’ De ‘One Meal a Day’-methode zal Barbara zelf niet snel toepassen. ‘Ik kan wel begrijpen dat je maar één maaltijd per dag zou eten. En als dat voor iemand helpt, dan moet die persoon dat zeker doen. Maar ik denk dat het voor heel veel mensen gewoon niet leuk is om zo te leven. Want als je het totaal aantal calorieën per dag in één maaltijd moet steken, dan geniet je toch niet van je eten. Is dat niet net het belangrijkste?’

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…