Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Intermittent Fasting: kies het schema dat bij jou past

Nona Heremans
4 min read

Intermittent fasting of periodiek vasten begint bij een goede planning. Daarom kies je op voorhand een schema dat bepaalt welke uren of dagen je vast. Niet alles schema’s en methodes zijn even gemakkelijk en toegankelijk. We lijsten alle mogelijkheden hieronder even voor je op.

13/11 schema: 13 uur vasten / 11 uur eten

Het is vanzelfsprekend dat dit schema het gemakkelijkst vol te houden is. Als je bijvoorbeeld rekent dat je om 8u ontbijt, dan mag nog tot 19u eten. Dit schema is dus ook het meest toegankelijke aangezien het niet zo’n grote verandering vraagt van de huidige levensstijl. Het is een goede eerste start om met dit schema te beginnen, je kan erna uitbreiden naar een iets uitdagendere invulling.

14/10 schema: 14 uur vasten / 10 uur eten

Het verschil bij dit schema tegenover het vorige, 13/11, zit in het ontbijt. Je schuift je eerste maaltijd een beetje later op naar 9u of 10u. Dat geeft je ’s avonds nog voldoende tijd hebt om je avondeten klaar te maken en te eten. Ook dit schema is nog vrij toegankelijk wanneer je nog geen ervaring hebt met periodiek vasten.

16/8 schema: 16 uur vasten / 8 uur eten

Het 16/8 schema is de populairste en bekendste aanpak voor intermittent fasting. Zowel mensen die wat willen afvallen of gezonder leven als sporters gebruiken dit schema. Deze indeling vraagt in het begin wat moeite en planning maar is haalbaar om vol te houden. Vaak eet je bij dit schema pas om 11u of 12u en een tweede maaltijd om 18u of 19u, tussendoor een kleine snack. Na enkele weken vasten volgens 16/8 kan je grotere resultaten verwachten zoals een energieboost of het verminderen gezondheidsklachten.

20/4 schema: 20 uur vasten / 4 uur eten

Voor je aan dit schema begint, heb je best al wat ervaring nodig. Het is dan ook een moeilijk indeling om voor een lange periode vol te houden. Dit schema zou je bijvoorbeeld wel kunnen combineren met een ander (minder intens) schema waarbij je 20/4 maar enkele dagen per week toepast. Het meest gebruikelijke is om tussen 15u en 19u te eten. Je begint je dag dan om 15u met een snack, eet een warme maaltijd om 17u en sluit af met een snack om 19u.

5:2 methode: 2 dagen vasten / 5 dagen eten

Het idee achter de 5:2 methode is dat je dezelfde eetgewoonten aanhoudt én toch vermagert. Dat doe je door twee dagen per week (bijna) niets te eten. Je geeft je lichaam tijdens die twee dagen extra tijd om vet te verbranden. Deze methode is redelijk nieuw en er is dus ook nog niet veel onderzoek naar gedaan.

OMAD-methode: 1 maaltijd per dag

De ‘One Meal A Day’-methode spreekt voor zich, je eet maar één maaltijd per dag. Je kiest zelf op welk moment van de dag je dit eet maar je zorgt er dus best voor dat die zo uitgebreid mogelijk is. Deze extreme vorm van vasten is niet voor iedereen weggelegd. Je bespreekt de voor- en nadelen ervan best op voorhand met je huisarts.

24 of 36 uurs-methode: 24 uur of 36 uur vasten per week

Deze twee methodes zijn ongeveer dezelfde. Bij de ene vast je een periode van 24 uur per week, bij de andere breid je die uit tot 36 uur per week. De dagen waarop je niet vast, mag je volgens deze methode eten wat je wilt. Let op, in die 24 uur of 36 uur zit ook je slaaptijd. Je start dus best enkele uren voor je gaat slapen. Zo kan je op de dag nadien niet met een lege maag moet gaan slapen. Ook bij deze methode is belangrijk om het eerst met je huisarts te overleggen.

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…