Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lees onze tips om gemakkelijk af te vallen

Gezond.be
4 min read

Geschreven met branded content van Orangefit.

Gemakkelijk afvallen, de wens van velen die kampen met overgewicht. Want waar worstelen we mee wanneer we last hebben van overgewicht? Allereerst het feit dat het ongezond is en het soms ook zo voelt. Mensen die kampen met het jojo-effect weten het; tijdens de ‘slanke periodes’ voel je jezelf veel energieker en heb je minder last van gewrichtsklachten, je past weer makkelijk in je oude kleding, het voelt gewoon goed.

Val je lieverlee weer terug in het patroon van veel eten en snacken en kom je dus weer in gewicht aan, dan voelt dat helemaal niet goed. Je merkt het aan je lichaam, je gewrichten en aan je conditie. Natuurlijk liegt de spiegel ook niet. Je weet dat je er iets aan moet doen, maar kunt het lang niet altijd opbrengen.

Hoe te handelen bij overgewicht?

Of afvallen makkelijk is hangt van diverse factoren af. Allereerst: hoe ernstig is het overgewicht? Wie kampt met een langdurig hoge mate van overgewicht en zich in de categorie ‘morbide obesitas’ bevindt, kan hierover het beste in gesprek met een huisarts. Deze kan een plan van aanpak bespreken, waarbij er eveneens gedacht kan worden aan bijvoorbeeld een maagverkleining – iets wat per persoon verschillend zal zijn. Daarnaast is het belangrijk om een diëtist te consulteren. Informeer van te voren wat vergoed wordt door je ziektekostenverzekering en wat niet.

Is de mate van overgewicht lang niet zo spannend als zojuist beschreven, en kamp je slechts met een handvol overtollige kilo’s? In dat geval kun je meestal zelf goed het heft in eigen handen nemen en kom je met onze tips om gemakkelijk af te vallen al een heel eind.

Tip 1  – beperk je aankopen

Reduceer het aantal lekkernijen in huis. Haal het gewoon niet, of slechts mondjesmaat. Je mag thuis gerust fantaseren over het lekkers wat je zult halen in de winkel, zolang je het vooral bij fantaseren laat. Creëer een alternatief voor je eetbehoeftes. Trek in iets lekkers? Een handje noten vult goed en stopt het zeurende gevoel dat je nóg meer wilt.

Tip 2 – gezonde afvalshakes

Shakes om af te vallen kunnen je goed ondersteunen bij het proces om af te vallen. Vervang enige tijd warme maaltijden voor maaltijdshakes. Je zult zien dat je op den duur sneller, gemakkelijker afvalt. Hou je dan wel goed aan de spelregels en neem niet meer shakes dan de bedoeling is. Want ook ondergetekende heeft zich ook wel eens schuldig gemaakt aan het teveel nuttigen van shakes. De shakes zelf vormen namelijk óók een lekkernij. Aandachtspunt dus. En nog een aandachtspunt: koop een écht goed maaltijdshake, die ook door de consumentenbond als ‘beste’ wordt aangemerkt. Zo krijg je werkelijk alle belangrijke voedingsstoffen binnen.

Tip 3 – blijf in beweging

Meestal gaat overgewicht hand in hand samen met passief gedrag. We zitten nu eenmaal veel stil tegenwoordig. Iedereen zal je aanraden te gaan sporten; overgewicht of geen overgewicht. Want sporten is gezond. Natuurlijk, dat weet iedereen, alleen houd je het sporten ook langdurig vol? Kun je het onderdeel laten uitmaken van je leefpatroon? Proberen kan geen kwaad, dus begin vooral met sporten en laat je verrassen.

Wie de moed in de schoenen zakt; in beweging blijven kan óók door in huis flink bezig te blijven. Stofzuigen, dweilen, keuken schoonmaken, de ramen zemen of de tuin onderhouden: het zijn calorieën vreters. Iedere vorm van bewegen is goed, zie dus vooral huishoudelijkheden óók als bewegen en denk in mogelijkheden!

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…