Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Intermittent Fasting: feiten & fabels

Nona Heremans
6 min read

De trend van periodiek vasten is al enkele jaren populair, en de laatste maanden al helemaal Intermittent fasting (IF) houdt in dat je niet eet tijdens bepaalde uren per dag of dagen in de week. De vetverbranding wordt tijdens het vasten dan extra gestimuleerd waardoor je uiteindelijk afvalt. Er wordt tegenwoordig veel over intermittent fasting geschreven, maar niet alles daarvan klopt ook. Deze acht feiten en fabels brengen alvast meer duidelijkheid.

1. IF is bij iedereen hetzelfde

FABEL. Je bepaalt zelf tussen welke uren en tijdstippen je vast. Zo kies je er bijvoorbeeld voor om dagelijks een aantal uren niet te eten, of zelfs om enkele dagen in de week te vasten. Het is belangrijk om zelf te ondervinden wat bij jou het beste past. Wanneer je pas begint aan intermittent fasting kan je best starten met een 16:8 schema. Dat houdt in dat je gedurende acht uur per dag mag eten en vervolgens zestien uur vast. Ontbijt je dus om 10u dan moet je ervoor zorgen dat je je laatste maaltijd voor 18u op hebt.

2. Ademhalingsoefeningen helpen

FEIT. Wanneer je nog niet lang bezig bent met het periodiek vasten, zal je merken dat het moeilijk kan zijn om aan eten te weerstaan. Denk maar aan dat dessertje dat je normaal nog eet, of de geur van verse koffiekoeken wanneer je de trein neemt. Om dan niet te panikeren helpen ademhalingsoefeningen. Je blaast dan letterlijk het gevoel van honger en verleiding weg. Een goede ademhaling is trouwens altijd belangrijk. Wanneer je te snel ademt, geraakt je stofwisseling in de war. Je lichaam herkent het opgeslagen vet niet meer als brandstof en dan wordt afvallen moeilijker.

3. IF is een dieet

FABEL. Intermittent fasting is geen dieet aangezien het niet bepaalt wat je wel of niet mag eten. Het bepaalt enkel tussen welke periodes je al dan niet eet. Eet je tijdens gezond tijdens de uren die je niet vast, dan zal je natuurlijk ook sneller afvallen. Je eet dus best ook zo voedzaam mogelijk, vermijd daarom koolhydraten en snelle suikers. Die zorgen ervoor dat je insulinewaarde de hoogte ingaan en je lichaam moeilijker vet verbrandt.

4. Door te vasten word je energieker en krachtiger

FEIT. Ons lichaam is er op voorzien om langere periodes geen voedsel te krijgen. Dat is nog een functie die is overgebleven uit de oertijd. Wanneer er een tijd lang geen calorieën binnenkomen, maken we ons biologisch klaar om op jacht te gaan. Het lichaam voelt dat het zich sterk moet maken en dat bevordert de spieropbouw. Je wordt dus energieker en krachtiger na een periode van vasten.

5. Ontbijten is noodzakelijk

FABEL. ‘Ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een lakei’: dat is ons met de paplepel meegegeven. Toch lijkt dit niet helemaal te kloppen. Als je na een hele nacht zonder voedsel ook niet ontbijt, maakt je lichaam ketonen aan. Ketonen zijn stoffen die vrijkomen wanneer je vet verbrandt. Ze zorgen voor een aangenaam gevoel, denk maar aan het fijne gevoel dat je na het sporten hebt. Ketonen onderdrukken daarbij ook het hongergevoel.

6. IF moet je plannen

FEIT. Starten met intermittent fasting is niet altijd zo vanzelfsprekend, een goede voorbereiding is daarom belangrijk. Raadpleeg op voorhand je agenda om je periodes van vasten in te plannen. Plan bijvoorbeeld geen etentje met vrienden wanneer je die dag eigenlijk zou vasten. Ook tijdens de werkweek is het belangrijk je schema aan te passen aan je activiteiten. Wil je toch af en toe zondigen? Gebruik daarvoor je weekends!

7. IF is een nieuwe trend

FABEL. Het klopt wel dat het de laatste jaren en maanden populairder is dan ooit te voren. Maar ook al dertig jaar geleden werd er onderzoek gedaan naar de voordelen van vasten. Vasten is trouwens vaak verbonden met verschillende geloven, zo heb je de vastenperiode voor Pasen of de Ramadan bij Moslims. Andere vormen van vasten zijn bijvoorbeeld ‘One Meal A Day’ (OMAD) waarbij er per dag maar één maaltijd gegeten mag worden of ‘Exended Fasting’ (EF) waarbij meerdere dagen niets wordt gegeten.

8. Vasten werkt als antiverouderingstherapie

FEIT. Onderzoekers zijn het nog altijd niet eens over alle voor- en nadelen van het periodiek vasten. Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat IF hart- en vaataandoeningen kan voorkomen, helpt tegen overgewicht en ook de cholesterol en bloeddruk erdoor verlagen.

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…