Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo versla je overgewicht

Olivier
4 min read

Voor iedereen die wat kilo’s kwijt wil, hebben we de 5 beste afvaltips verzameld. Omdat er in de afslankwereld al genoeg fabeltjes rondgaan, lees je hier alleen tips die een wetenschappelijke basis hebben.

1: Water, water, water

Water drinken helpt je om kilo’s kwijt te raken. Het is bewezen dat het drinken van water je metabolisme stimuleert, waardoor je meer calorieën verbrandt. Ongeveer een half uur voor je maaltijd water drinken, helpt je daarnaast om minder calorieën te consumeren en meer gewicht te verliezen.

Twee liter water per dag drinken is een goede richtlijn om je lichaam gezond te houden en het afvallen makkelijker te maken.

2: Eet meer eiwitten

Bij het afvallen gaat het niet alleen om wat je niet eet. Wat je wel eet is net zo belangrijk. Eiwitten zijn hier een goed voorbeeld van. Door meer eiwitten te eten, verhoog je namelijk je metabolisme en krijg je minder snel honger. Dit komt doordat eiwitten langzaam verteerd worden en doordat ze ervoor zorgen dat je minder hongerhormonen aanmaakt en juist meer verzadigingshormonen.

Door dit verzadigende effect, eet je vanzelf minder calorieën, zonder dat je hoeft te vechten tegen hongergevoelens.

3: Zorg voor gezonde snacks

Op zwakke momenten of wanneer we honger hebben, maken we soms ongezonde keuzes die onze vetverbranding in de weg staan. Herkenbaar? Voorkom dit door ervoor te zorgen dat er altijd gezond eten voor je klaarligt. Bijvoorbeeld gezonde (zelfgemaakte) energierepen, nootjes of wat snoepgroentes. Ook een gekookt eitje is ideaal om je hongergevoelens te stillen.

4: Vermijd suiker en andere simpele koolhydraten

Suiker is dikmaker nummer 1. Vermijd toegevoegde suikers daarom zoveel mogelijk. Door frisdrank en vruchtensappen uit pak te schrappen, maak je al een enorme stap. Probeer daarnaast ook snoep en koek te vermijden.

Wil je alle suikers uit je eetpatroon schrappen? Dan raden we je aan om altijd de ingrediëntenlijst van producten te checken. Suikers zitten namelijk in allerlei producten waar je ze eigenlijk niet verwacht, van “gezonde” ontbijtgranen tot sausjes en worst.

Andere simpele koolhydraten, zoals die in witte bloem, zorgen er ook voor dat je snel aankomt en kunnen je vetverbranding belemmeren. Probeer deze daarom ook te vermijden. Simpele koolhydraten zijn te vinden in onder andere wit brood, witte rijst en pasta.

5: Focus je op gezond eten

Het klinkt misschien raar, maar een van de beste dieettips is: focus je niet te veel op het afslanken. Maak in plaats daarvan gezond eten je hoofddoel.

Vraag je bij voedingsmiddelen af of ze iets positiefs toevoegen aan je lichaam. Zitten er waardevolle voedingsstoffen in? Of is het eten juist een belasting voor je lichaam?

Dit is een veel positievere instelling, waardoor het makkelijker wordt en je het ook op de lange termijn volhoudt. Overtollig vet verbranden volgt dan vanzelf.

Afvallen hoeft niet moeilijk te zijn

We hopen dat je na het lezen van dit artikel hebt opgemerkt dat afvallen helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Het hoeft niet aan te voelen als een strijd waarbij je moet vechten tegen hongergevoelens. Met de tips uit dit artikel val je op een prettige manier af en is het bekende jojo-effect verleden tijd.

Bronnen: Boschmann M, Steiniger J, Hille U, Tank J, Adams F, Sharma AM, Klaus S, Luft FC, Jordan J, J Clin Endocrinol Metab, 2003. Dennis EA, Dengo AL, Comber DL, Flack KD, Savla J, Davy KP, Davy BM, Obesity (Silver Spring), 2010. Belinda S Lennerz, David C Alsop, Laura M Holsen, Emily Stern, Rafael Rojas, Cara B Ebbeling, Jill M Goldstein, David S Ludwig, American Society for Nutrition, 2013.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…