Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom je ELKE dag moet starten met een glas water

Olivier
4 min read

Wanneer je net een nachtje slapen achter de rug hebt dan heeft je lichaam gedurende acht uur geen water tot zich kunnen nemen. Je doet je lichaam dan ook een groot plezier door bij het opstaan eerst een glas water te drinken. Bij voorkeur drink je er direct twee zodat je lichaam zeker weer voldoende vocht binnenkrijgt. Dus niet eerst koffie zetten, de krant uit de brievenbus halen of je social media checken.  Water drinken bij het opstaan, lijkt wellicht niet erg aantrekkelijk, maar is wel van cruciaal belang voor een goede gezondheid. De voordelen van water drinken vlak na het ontwaken zijn bijvoorbeeld:

1. Je stofwisseling krijgt een oppepper

Een of twee glazen water drinken, zorgt ervoor dat de stofwisseling van je lichaam een oppepper krijgt na het wakker worden. Ook als je aan een goed figuur wil werken, dan is een water drinken nadat je bent ontwaakt aan te raden. Onderzoek heeft immers aan weten te tonen dat een glas koud water je stofwisseling aanzienlijk zal versnellen voor de duur van anderhalf uur. De stofwisseling van je lichaam staat immers ook stil nadat je hebt geslapen en het drinken van een glas water zal dit weer tot actie manen. Bovendien zul je door de versnelling van je stofwisseling een heleboel extra calorieën verbranden.

2. Voorkom uitdroging

Je lichaam is voor een deel uitgedroogd op het ogenblik dat je na een nacht weer wakker wordt. Je lichaam heeft immers al die tijd geen vocht binnen gekregen. Het zal je dan ook niet verbazen dat je dit tekort aan vocht weer zo snel mogelijk aan dient te vullen. Je hebt dan wellicht geen gevoel van dorst, maar dat wil niet zeggen dat je lichaam niet snakt naar water. Water drinken is dan ook het devies.

3. Water laat je minder eten

Elke ochtend water drinken zorgt er niet alleen voor dat je stofwisseling weer een oppepper krijgt, maar ook dat je sneller lichaamsgewicht kunt verliezen. Je krijgt namelijk minder snel te maken met een hongergevoel. Door ongeveer een halve liter water te drinken bij het ontwaken, zul je een vol gevoel krijgen. Hierdoor ben je minder snel geneigd om te gaan snoepen, snacken of meer te eten dan goed voor je is.

4. Goede hersenwerking door water

Het drinken van water laat je hersenen beter werken. Wanneer er dus een drukke werk- of schooldag op de agenda staat dan doen je er verstandig aan om een extra glas water te drinken bij het ontwaken. Je hersenen bestaan voor drie vierde uit water en door te weinig te drinken, zul je de werking ervan verminderen. Dit kan erg lastig zijn, zeker als je zware mentale arbeid moet verrichten of je je goed moet concentreren.

5. Water bevordert de stoelgang

De meeste mensen ervaren een opgeblazen gevoel als erg hinderlijk. Je darmen zullen dan ook heel de dag door baat hebben bij het drinken van water. Je stoelgang zal er dan ook door worden bevorderd. Het gevolg van een goede stoelgang is dat je verstopping meer zult hebben.

6. Water is verfrissend

Je kunt een dag niet beter beginnen dan met een paar glazen water. Het water zal je namelijk direct een energiek gevoel geven. Bovendien zal ook de vieze droge mond verdwijnen die je elke ochtend ervaart. Kortom: een uitstekend en vooral fris begin.

7. Water houdt je gezond

In Japan geloven mensen heilig in de helende werking van water. Japanners geloven dan ook dat een paar glazen water drinken in de ochtend ziektes weten te voorkomen. Hoewel hier geen wetenschappelijke bewijzen voor zijn gevonden, zal het drinken van water na het ontwaken in elk geval geen kwaad kunnen. Bovenal heb je water altijd bij de hand en kost het erg weinig. Je maakt er je lichaam met een paar glazen water in elk geval heel gelukkig.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…