Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

8 tips om meer te bewegen

Camille
3 min read

Het begin van het nieuwe jaar staat voor veel mensen in het teken van goede voornemens. Elk jaar staat ‘meer bewegen en een lagere cholesterol’ hoog in de lijst. Met deze 8 tips  zal het een stuk makkelijker worden om via lichaamsbeweging je cholesterol te verlagen.

Verband beweging en cholesterol

Verschillende wetenschappers hebben reeds aangetoond dat er een duidelijk verband is tussen lichaamsbeweging en cholesterol. Weinig beweging houdt je slechte (LDL-) cholesterol hoog en de goede (HDL-) cholesterol laag.  Wie gezond wil leven, moet hieraan werken.

1.  Een leuke activiteit

Een belangrijk beginpunt om gedurende het jaar meer te bewegen is het vinden van een leuke activiteit. Doe iets wat je graag doet, anders zal je het nooit volhouden. Als je niet graag jogt, dan zal je een joggingprogramma nooit volhouden.  Zoek een activiteit waar je veel plezier aan beleeft om de kansen op verveling te verkleinen. Er is voor iedereen wel een vorm van lichaamsbeweging die bij haar/hem past.

2. Opbouwen

Het is niet echt realistisch om meteen heel intensief te beginnen met sporten en bewegen. Daarom wordt het ook door vele sportexperts aangeraden om een goed schema op te bouwen en geleidelijk aan intensiever te gaan bewegen. Zo voorkom je ook onnodige blessures. 30 minuten wandelen na het eten kan al wonderen doen. Zelfs bescheiden lichaamsbeweging kan je cholesterolgehalte en je gezondheid sterk positief beïnvloeden.

3. Regelmaat

Vind voor jezelf een goed ritme en zorg voor regelmaat. Elke avond een lange wandeling met de hond of twee keer in de week sporten houd je langer vol als er enig regelmaat in zit. Je lichaam raakt eraan gewend en zo heb je steeds iets om naartoe te leven.

4. Vind iemand om samen mee te sporten

Het is fijn om met iemand te sporten die je kan motiveren, en andersom is dat ook prettig! Wanneer je samen met een vriend sport, ligt de druk toch wat hoger om de goede voornemens vast te houden.

5. Neem vaker de trap

Door vaker de trap in plaats van de lift te nemen, kun je heel gemakkelijk meer beweging in je dagritme brengen. Vaker traplopen heeft vele gezondheidsvoordelen en is o.a. gunstig voor de calorieverbranding, goede cholesterol gehalte en gezond gewicht. Wist je trouwens dat 15 minuten omhoog traplopen heeft hetzelfde effect als 30 minuten joggen?

6. Spieroefeningen

Doe eens wat vaker aan spieroefeningen, zoals gewichtheffen. Dit kan helpen om je slechte cholesterolgehalte te verminderen. Dat komt doordat je spieren meer calorieën verbranden tijdens het doen van deze oefeningen.

7. Staand telefoneren

De telefoon is haast niet meer weg te denken in deze tijd. Zelfs dit kan werken als een aandachtspunt om meer te bewegen. In plaats van zittend te telefoneren, kun je er een gewoonte van maken om voortaan staand te telefoneren en rond te lopen terwijl je dit doet.

8. Maak een afspraak met je arts

Ga geregeld naar je arts om je cholesterol te controleren en je bewegingsschema met hem af te stemmen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…