Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Twee belangrijke aandachtspunten bij gebruik statines

5 min read

Velen kampen met een te hoog cholesterolgehalte. Als een aangepast voedingspatroon en meer beweging niet voldoende blijken te zijn, kan de arts cholesterolverlagende medicijnen of statines voorschrijven. Statines verlagen de slechte cholesterol in het bloed en daarmee ook de kans op hart- en vaatziekten. Toch is het belangrijk dat je op de hoogte bent van mogelijke bijwerkingen die de kop kunnen opsteken. 

We lichten in dit artikel eerst toe wat cholesterol precies is om vervolgens dieper in te gaan op de verschillende stappen die je kan ondernemen bij een te hoge cholesterol. 

Wat is cholesterol? 

Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam gebruikt als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen. Het lichaam zou niet functioneren zonder cholesterol. Het grootste deel wordt zelf aangemaakt door het lichaam in de lever, een ander deeltje neemt het lichaam op via voeding. 

LDL- en HDL-cholesterol

Een bolletje cholesterol wordt omgeven door een laagje eiwit. Het is de aard van dat laagje eiwit dat bepaalt of cholesterol goed of slecht is. Goede cholesterol wordt HDL-cholesterol genoemd, de slechte variant LDL-cholesterol. LDL-cholesterol stapelt zich op in de bloedvaten waardoor die op termijn toeslibben en het bloed minder goed kan passeren. Jouw cholesterolgehalte is te hoog als de hoeveelheid LDL-cholesterol groter is dan jouw HDL-gehalte. 

1.    Cholesterolgehalte verlagen? Eerst gezonde levensstijl dan pas statines 

Blijkt uit een cholesterolonderzoek dat jouw evenwicht tussen goede en slechte cholesterol verstoord is? De eerste stap is nagaan of jouw levensstijl wel gezond en evenwichtig is. Rook je? Drink je vaak alcohol? Eet je gezond en gevarieerd? Ervaar je veel stress? En beweeg je voldoende? Akkoord, jouw cholesterolgehalte is deels erfelijk, maar een gezonde levensstijl kan het aanzienlijk verlagen…

Pas als bovenstaande maatregelen niet voldoende verandering teweegbrengen, zal een arts cholesterolverlagende medicijnen zoals statines voorschrijven. Onthoud dus dat statines pas de tweede stap zijn. Een gezonde levensstijl brengt geen bijwerkingen met zich mee, statines kunnen dat wel.

2.    Statines kunnen bijwerkingen hebben

De bijwerkingen van statines zijn beperkt maar het blijft toch belangrijk dat een patiënt wel weet dat ze er kunnen zijn. Mogelijke bijwerkingen zijn maag- en darmklachten, vermoeidheid, verstoring van het hormoonsysteem, hoofdpijn, duizeligheid en spierpijn. Bepaalde mensen ervaren ernstige spierpijn die gepaard gaat met braken en koorts. Daarnaast hebben statines ook een negatieve invloed op de productie van Q10 in het lichaam. Het co-enzym Q10 speelt een belangrijke rol bij de omzetting van energie. Zonder Q10 heb je met andere woorden een pak minder energie. 

Kan je iets doen aan die bijwerkingen? 

Als bovenstaande klachten blijven aanhouden raden wij je aan een arts te raadplegen. Een aanpassing in dosering biedt vaak een oplossing. Wat ook soelaas kan bieden is het nemen van supplementen die het co-enzym Q10 bevatten. Uiteraard wel in combinatie met een gezond en gebalanceerd voedingspatroon en een actieve levensstijl. 

Zorg ervoor dat je een supplement koopt dat Ubiquinol bevat. Met die vorm van Q10 kan je lichaam meteen aan de slag. Merk ook op dat een teveel aan Ubiquinol geen schadelijke gevolgen heeft voor je lichaam. Baadt het niet dan schaadt het niet. 

De Japanse fabrikant Kaneka staat erom bekend kwalitatieve, bio-identieke Ubiquinol-Q10 te maken. Onder andere Pharma Nord, Trenker, Nutrisan, Therasience, Hiddit en Pileje gebruiken Ubiquinol-Q10 van Kaneka in hun producten.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…