Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bijwerkingen statines

5 min read

We hebben cholesterol nodig om in leven te blijven. De stof wordt grotendeels automatisch aangemaakt door de lever. Een klein deeltje halen we uit de voeding die we tot ons nemen. Onze westerse levensstijl zorgt ervoor dat velen onder ons kampen met een te hoog cholesterolgehalte. Overmaat schaadt waardoor het risico op hart- en vaatziekten toeneemt. In onderstaand artikel lees je alles wat je moet weten over statines of cholesterolverlagende medicijnen. 

Te hoge cholesterol? 

Eerste stap: gezonde levensstijl

Wie te hoge cholesterolwaarden heeft, loopt een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, waarvan een hartinfarct of hersentrombose de meest voorkomende vormen zijn. De eerste maatregel is jouw levensstijl een positieve boost geven. Dit zijn de eerste stappen die gezet moeten worden:

  • Stop met roken. Roken beschadigt de bloedvatwand en verlaagt de goede cholesterol waardoor de slechte cholesterol de overhand neemt.
  • Beweeg voldoende. Lichaamsbeweging verlaagt de slechte cholesterol.
  • Drink minder alcohol. Dagelijks meer dan twee alcoholconsumpties tot je nemen is nefast voor de cholesterolstofwisseling.
  • Eet evenwichtig en gebalanceerd. Vervang verzadigde vetten door onverzadigde varianten om je cholesterol te doen dalen. Onthoud dat alles kan en mag maar met mate. Je hoeft je heus niet alles te ontzeggen. 

Tweede stap: statines

Pas als een combinatie van de vier bovenstaande maatregelen onvoldoende effect heeft, kan er worden geopteerd voor een behandeling met cholesterolverlagende medicijnen, statines. Dat type medicijnen kan enkel op voorschrift verkregen worden. Indien bepaalde statines onvoldoende effect hebben, zal de arts een ander type cholesterolverlagende medicijnen voorschrijven. 

Doordat statines naast je cholesterol verlagen ook het risico op hart- en vaatziekten verkleinen, worden ze ook vaak voorgeschreven aan patiënten die een hartstilstand of beroerte kregen. 

Hoe werken statines? 

Statines remmen de aanmaak van cholesterol in de lever af. Hierdoor wordt het cholesterolgehalte met 25 tot 45% verlaagt. Bijkomende positieve effecten zijn het vertragen van het proces van slagaderverkalking en het beschermen van de binnenwand van de bloedvaten. 

Om het optimale effect van statines te ervaren, wordt de patiënt aangeraden om de medicijnen net voor het slapengaan in te nemen. De natuurlijke cholesterolproductie vindt voornamelijk ’s nachts plaats en wordt zo het best de kop ingedrukt. 

Bijwerkingen 

Elke medaille heeft een keerzijde: statines veroorzaken vaak ook bijwerkingen. Mogelijke klachten die kunnen optreden zijn: 

  • Maag- en darmklachten
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Spierklachten. Bij bepaalde patiënten zijn de spierklachten erg hevig en komen ze in combinatie met braken, koorts, krachtverlies en misselijkheid voor.
  • Q10-productie in het lichaam komt op een laag pitje te staan waardoor de patiënt zich moe en futloos kan voelen. 
Q10-supplementen 

Er kan gelukkig ingespeeld worden op bovenstaande bijwerkingen. Uit studie blijkt dat supplementen die rijk zijn aan Q10 het lichaam kunnen beschermen tegen de mogelijke bijwerkingen van cholesterolverlagende medicijnen. Doordat Q10 een stof is die van nature voorkomt in het lichaam, heeft het co-enzym Q10 (Ubiquinol) nauwelijks bijwerkingen. Onder andere merken zoals Pharma Nord, Trenker, Nutrisan, Therasience, Hiddit en Pileje bieden voedingssupplementen met Ubiquinol aan.

Wat is ubiquinol? 

Ubiquinol speelt een cruciale rol in de ondersteuning van cellen, het bijstaan van organen om beter te presteren en in de bescherming van bloedvaten en cellen tegen oxidatie. Naast een te hoog cholesterolgehalte (en het gebruik van statines) kunnen ook de volgende factoren een tekort aan ubiquinol in de hand werken: stress, leeftijd, genmutatie, ongezond voedingspatroon en inactieve levensstijl. 

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…