Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De mogelijke bijwerkingen van statines en wat je eraan kan doen

7 min read

Op televisie hoor je nu en dan wel eens reclame over cholesterolverlagende voedingsmiddelen of geneesmiddelen. Hoewel veel mensen hier maar met een half oor naar luisteren, is een grotere aandacht voor het cholesterolprobleem broodnodig, aangezien uit onderzoek blijkt dat maar liefst zeven op de tien Belgen een te hoog cholesterolgehalte heeft.

Cholesterol is een vetachtige stof die van nature door ons lichaam wordt aangemaakt (zo’n 70% van alle cholesterol in ons lichaam wordt geproduceerd door onze lever), maar die we ook binnenkrijgen via onze voeding. Ons lichaam heeft nood aan een bepaald gehalte aan cholesterol om optimaal te kunnen functioneren, want de stof speelt een rol bij de productie van hormonen zoals testosteron en oestrogeen.

Een te hoog gehalte is echter schadelijk voor ons lichaam. Er bestaan namelijk twee vormen van cholesterol: LDL-cholesterol (ofwel de ‘slechte’ cholesterol) en HDL-cholesterol (ofwel de ‘goede’ cholesterol). Een te hoog gehalte aan LDL-cholesterol kan tot hart- en vaatziekten leiden, omdat LDL-cholesterol zich hecht aan beschadigde plekken van bloedvaten, waardoor het risico op een vernauwing of zelfs verstopping toeneemt.

Om hun cholesterolgehalte te verlagen, nemen daarom heel wat mensen statines in. Dat zijn cholesterolsyntheseremmers die het cholesterolgehalte in ons bloed met maar liefst 45% kan doen afnemen. Het nadeel is dat deze statines wel wat bijwerkingen met zich meebrengen.

Heb jij ook last van een te hoge cholesterol en overweeg je statines in te nemen, maar ben je niet helemaal zeker van de voordelen en bijwerkingen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten!

Hoe werken statines?

Zoals reeds vermeld, zijn statines cholesterolverlagende geneesmiddelen. Ze zorgen ervoor dat de werking van het enzym HMG-CoA, dat een cruciale rol speelt bij de productie van cholesterol, sterk wordt afgeremd. Door de verminderde werking van dit eiwit ontstaat vrijwel onmiddellijk een tekort aan cholesterol. Als gevolg hiervan haalt onze lever de LDL-cholesterol (dus de ‘slechte’ cholesterol) uit ons bloed, waardoor ons algemene cholesterolniveau gaat dalen en ons cholesterolgehalte in balans wordt gebracht.

Een bijkomend voordeel van statines is dat de resultaten van deze geneesmiddelen redelijk snel merkbaar zijn. Zo kunnen statines ervoor zorgen dat het cholesterolgehalte in ons lichaam al na zo’n 4 tot 6 weken met 50% afneemt. Het duurt langer voor je hetzelfde effect op andere manieren verkrijgt, door bijvoorbeeld op je eten te letten, meer te sporten…

Mogelijke bijwerkingen

Statines zijn natuurlijk ook geen wondermiddel. Zo kunnen ze ook gepaard gaan met een aantal onaangename bijwerkingen:

  • Spier- en gewrichtspijn, spierkrampen en afname van het spierweefsel
  • Rugpijn
  • Gewichtstoename
  • Maag- en darmklachten zoals verstopping, misselijkheid, diarree, winderigheid en een gebrek aan eetlust
  • Huiduitslag, jeuk, irritatie en allergische reacties
  • Psychische stoornissen zoals slapeloosheid en geheugenverlies
  • Hoofdpijn, duizeligheid
  • Impotentie
  • Verhoogd risico op diabetes

De mogelijke bijwerkingen van statines zijn dus zeker en vast niet te onderschatten.

Wat kan je hiertegen doen?

Gelukkig kunnen veel van deze bijwerkingen redelijk eenvoudig vermeden of verlicht worden. Zo kan een aangepaste dosering meestal al een oplossing bieden voor heel wat klachten. Daarnaast kan het helpen om van statineproducent te wisselen: elke cholesterolremmer is namelijk verschillend, en ons lichaam kan dus op iedere soort anders reageren.

Verder kunnen mensen die statines gebruiken ook baat hebben bij het innemen van Ubiquinol. Dat is een vitamineachtige stof die, net zoals cholesterol, van nature aanwezig is in ons lichaam. De stof stamt af van het co-enzym Q10, dat twee verschijningsvormen kent: Ubiquinone, de geoxideerde, inactieve vorm van Q10, en Ubiquinol, de gereduceerde, actieve antioxidantvorm. Ubiquinol speelt een uiterst belangrijke rol in de energieproductie in al onze cellen.

Uit onderzoek blijkt echter dat statines niet alleen de productie van cholesterol in de lever belemmeren, maar dat ze er ook voor zorgen dat het Q10-gehalte in ons lichaam afneemt, waardoor er een tekort kan optreden en minder energie geproduceerd wordt. Hierdoor kunnen onze organen en spieren minder goed functioneren, waardoor we sneller vermoeid zijn en last hebben van spierpijn, spierkrampen of maag- en darmklachten.

Een groot deel van de nevenwerkingen van statines kunnen daarom worden tegengegaan door elke dag een Q10-supplement in te nemen. Op die manier kan ons Ubiquinol-gehalte op peil gehouden worden, en kunnen verschillende klachten en bijwerkingen verzacht worden.

Er zijn heel wat verschillende soorten Q10-supplementen te koop, maar het is aangeraden op zoek te gaan naar supplementen die Ubiquinol van de fabrikant Kaneka bevatten. Bij dit merk ben je er namelijk zeker van dat de Ubiquinol die in het voedingssupplement verwerkt zit van goede kwaliteit is, iets wat bij andere merken helaas niet altijd het geval is. Farmaceutische bedrijven die Ubiquinol van Kaneka in hun voedingssupplementen verwerken zijn bijvoorbeeld Pharma Nord, Trenker, Nutrisan, Therascience, Hiddit of Pileje.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…