Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Cholesterol

In het menselijk lichaam is cholesterol niet alleen een bouwstof voor cellen maar ook belangrijk bij de vorming van hormonen. Het grootste deel van alle cholesterol wordt door het lichaam zelf aangemaakt, dit gebeurt in de lever. Slecht een klein deel krijgt van de cholesterol krijg je via de voeding binnen. De meest ideale situatie is wanneer je lichaam precies genoeg cholesterol aanmaakt. Dit is helaas niet altijd het geval.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vettige stof. Van vet is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld eiwitten, niet in water of bloed oplosbaar. Om cholesterol dus in je lichaam te kunnen transporteren, zal het dus verpakt dienen te worden in een soort eiwitbolletje. Deze eiwitbolletjes worden ook wel lipoproteïnen genoemd en zijn onder te verdelen in drie soorten, namelijk:

 • High Density Lipoproteinen, afgekort HDL,
 • Low Density Lipoproteinen, afgekort LDL,
 • Very Low Density Lipoproteinen, afgekort VLDL.

Deze cholesterolsoorten verschillen in de hoeveelheden vet en eiwit die zij bevatten. Hoe meer vet en cholesterol in een deeltje zitten, hoe lichter het is. In LDL zit dus meer cholesterol dan in High Density Lipoproteinen. Je kunt om die reden dus niet zomaar zeggen dat LDL-cholesterol een slechtere cholesterolsoort is.

De LDL-cholesterol vervoert de cholesterol door heel je lichaam. Als nadeel kan echter worden genoemd dat cholesterol zich vrij gemakkelijk tijdens dit transport in de wanden van de slagaders kan nestelen. Als gevolg daarvan zullen deze slagaders nauwer worden en ze kunnen uiteindelijk zelfs volledig dichtslibben. Dit proces staat bekend als slagaderverkalking. Als het aantal vernauwde slagaders toeneemt dan zal helaas ook de kans op een hart- of vaatziekte stijgen.

De HDL-cholesterol zal het LDL-overschot afvoeren naar de lever zodat het terug kan komen in de darmen. Uiteindelijk zal het dus via de ontlasting je lichaam weer verlaten. VLDL-cholesterol transporteert zogenaamde triglyceriden (dit zijn eveneens vetten) van de lever naar tal van andere plaatsen in je lichaam.

Oorzaken van een te hoog cholesterolgehalte

Een te veel cholesterol in je bloed heeft een aantal uiteenlopende oorzaken zoals:

 • teveel verzadigde vetten binnenkrijgen via je eten,
 • te zwaar zijn,
 • een erfelijke aanleg voor een te hoog cholesterolgehalte in je bloed,
 • een traag werkende schildklier,
 • diabetes,
 • het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

Cholesterolverlagende tips en adviezen

Te veel cholesterol in je bloed zal een groot aantal gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Hierbij kun je onder andere denken aan hart- en vaatziektes. Het is dan ook aan te raden om de concentratie van cholesterol in je bloed op een acceptabel peil te houden. Een verhoogd cholesterolgehalte in je bloed kun je verlagen door:

 • Gevarieerd te eten en zo min mogelijk verzadigde vetten op het menu te zetten en in plaats daarvan plantensterolen te gebruiken. Een dergelijke overstap maken is niet echt moeilijk, hooguit moet je er soms even aan wennen. Producten met verzadigde vetten kun je immers gemakkelijk vervangen door halfvolle- of magere varianten en harde vetten door een plantaardige olie. Een bijkomend voordeel van deze gezondere producten is vaak dat zij eveneens minder calorieën bevatten.
 • Ook kun je vaker kiezen voor producten zoals: pasta, peulvruchten, brood, rijst, aardappelen, verse groente en fruit omdat je dan nog minder verzadigd vet en meer onverteerbare vezels binnenkrijgt. Hierbij dien je goed de etiketten op de betreffende producten in de gaten te houden. Hier staan immers het aantal calorieën op vermeld (soms per 100 gram en soms per portie).
 • Door dagelijks voldoende te bewegen (een half uur) zal het gehalte van HDL-cholesterol in het bloed stijgen en bovendien zul je dan extra calorieën verbranden.

Indien het aanpassen van je eetgewoontes en je bewegingspatroon binnen drie maanden geen, of onvoldoende, effect hebben dan kan een arts besluiten om je zogenaamde cholesterolverlagende middelen voor te schrijven.

Risicofactoren van een te hoog cholesterol

Vaak wordt gedacht dat een hoog cholesterolgehalte alleen voorkomt bij personen met overgewicht, of die te vet eten. Niets is echter minder waar want eveneens een erfelijke stoornis kan hiervoor zorgen. Zelfs bij jonge mensen kan de cholesterolwaarde in het bloed al fors verhoogd zijn en hart- en vaatziekten ontstaan. .

Maar ook bepaalde geneesmiddelen kunnen een negatief effect hebben op het cholesterolgehalte in je bloed. Hierbij kun je onder andere denken aan: bloeddrukverlagers en plastabletten. Indien je vragen hebt over de invloed van medicijnen die je zelf gebruikt dan kun je bij je behandeld arts of apotheek terecht voor een advies op maat.

Een heleboel factoren die de kans op hart- en vaatziekten verhogen, zoals een verhoogd cholesterolgehalte, zullen elkaar in de regel versterken. Indien je dus te maken hebt met meerdere risicofactoren dan dien je extra goed op je gezondheid te letten en daar waar nodig (en mogelijk) verbeteringen aan te brengen. Het verlagen van het cholesterolgehalte in je bloed door meer beweging en een gezonder eetpatroon is hierbij vaak een goed begin.

Verlaag je cholesterol in slechts 4 weken! Klik hier om je starterskit aan te vragen.