Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezond ontbijtschema voor de hele week

Bram
4 min read

Iedere dag van de week een gezond ontbijt nemen, kan een lastige opgave zijn. Zeker als je ’s ochtends altijd haast hebt en eigenlijk geen tijd hebt om te ontbijten, is het soms moeilijk om iedere dag van de week toch een gezond ontbijt te nemen. Echter, zeker als je probeert om af te vallen en overtollige kilo’s kwijt te raken, is het belangrijk om gezond te ontbijten. Het ontbijt is namelijk de belangrijkste maaltijd van de dag, dat ervoor zorgt dat je voldoende energie hebt om je lichaam op de juiste manier op te starten en de rest van de dag door te komen. Ontbijt je niet of niet goed, dan is de kans groter dat je later op de dag naar lekkernijen met grote calorie-aantallen grijpt. Hierdoor zal het kwijtraken van overtollige kilo’s nog lastiger worden. Kies daarom altijd voor een gezonde ontbijtoptie voor een goede start van de dag en sla het ontbijt nooit over.

Omdat het ontbijt zo belangrijk is, vind je op deze pagina een ontbijtschema voor een gezond ontbijt voor iedere dag van de week. Deze gezonde ontbijtjes zijn gemakkelijk om te maken en kosten bovendien niet veel tijd om klaar te maken, dus iedereen kan dit gezonde ontbijtschema hanteren om gedurende de gehele week goed te ontbijten. 

Maandag

Op maandag bestaat het ontbijt van dit ontbijtschema uit een schaaltje suikerarme ontbijtgranen en een portie magere melk. Kies altijd voor suikerarme ontbijtgranen, omdat andere ontbijtgranen ontzettend veel suikers bevatten. Hierdoor krijg je ’s ochtends te veel suiker binnen en kom je later op de dag in een suikerdip. Als je het schaaltje ontbijtgranen met magere melk hebt opgegeten, kun je enkele uren na het ontbijt (rond 11:00 uur) een tussendoortje nemen. Dit tussendoortje betreft een suikervrije mueslireep, notenreep of pindareep. 

Dinsdag

Op dinsdag wordt er volgens het ontbijtschema ontbeten met een schaaltje magere kwark, een sinaasappel en een kiwi. Het fruit mag niet vervangen worden door vruchtensappen, dus zorg ervoor dat je minimaal één sinaasappel en minimaal één kiwi eet op dinsdagochtend. Heb je dit gedaan, dan kun je om 11:00 uur weer een tussendoortje eten. Dit tussendoortje is een suikervrije mueslireep, notenreep of pindareep.

Woensdag

Op woensdag bestaat het ontbijt uit twee volkorenboterhammen, twee plakjes (mager) rookvlees en één plak geitenkaas. Door mager vlees te eten en te kiezen voor geitenkaas, komt er minder vet binnen bij het ontbijt. Als tussendoortje kun je weer kiezen voor een mueslireep, notenreep of pindareep. 

Donderdag

Op donderdag bestaat het ontbijt weer voornamelijk uit zuivelproducten met fruit. Zo eet je op deze dag volgens het ontbijtschema een ontbijt met een schaaltje magere yoghurt en een portie aardbeien. Aan het schaaltje yoghurt wordt geen suiker toegevoegd, omdat de aardbeien natuurlijke suikers bevatten die het lichaam ook kan gebruiken. Het tussendoortje van 11:00 uur betreft weer een mueslireep, notenreep of pindareep. 

Vrijdag

Op vrijdag eet je een ander ontbijt dan de rest van de week. Op deze dag mag je namelijk twee volkorenboterhammen eten, waarvan één boterham met chocoladepasta. De andere boterham mag je beleggen met een portie kaas, waarbij je zelf kunt bepalen welke kaas je wil eten. Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor jonge kaas, oude kaas of geitenkaas. Het tussendoortje is weer hetzelfde als de rest van de week, namelijk een mueslireep, notenreep of pindareep. 

Zaterdag

Op zaterdag is het weekend officieel gestart en dit wordt gevierd met een iets uitgebreider ontbijt dan de rest van de week. Zo krijg je op zaterdagochtend volgens dit gezonde ontbijtschema twee broodjes naar keuze met beleg naar keuze. Als tussendoortje eet je op zaterdag een portie noten. Een portie staat gelijk aan één handje noten. Welke noten je eet, is geheel aan jou. Wel wordt altijd aangeraden om ongezouten noten te eten. 

Zondag

Zondag is de laatste dag van het gezonde ontbijtschema. Op deze dag eet je een schaaltje suikerarme ontbijtgranen als ontbijt met een portie magere melk. Als tussendoortje neem je weer een mueslireep, notenreep of pindareep. Vervolgens start het ontbijtschema op maandag weer opnieuw.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…