Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Cholesterol verlagen door te bewegen: 5 mogelijke manieren

Lore
5 min read

Indien het cholesterolgehalte in je lichaam te hoog is, heb je meer risico om hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Het is dus van groot belang om je cholesterolgehalte onder controle te houden. Dat kan onder andere door voldoende te bewegen. In dit artikel zetten we dan ook een aantal sporten die je kunnen helpen bij het verlagen van je cholesterol op een rijtje.  Ontdek ze snel hieronder!

Op welke manier helpt beweging je cholesterol te verlagen?

Regelmatig, dus (bijna) elke dag, te bewegen, helpt je een gezond gewicht te behouden of eventueel wat kilo’s kwijt te raken. Aangezien overgewicht een belangrijke oorzaak van een te hoog cholesterolgehalte is, spreekt het voor zich waarom beweging je kan helpen om je cholesterolgehalte onder controle te houden of te verlagen.

Door voldoende te bewegen verlaag je ook de hoeveelheid ‘slechte’ LDL-cholesterol (Low Density Lipoporteins) in je lichaam. Concreet haalt LDL-cholesterol uit je lever en vervoert die via het bloed naar de lichaamscellen. Bij een verhoogd LDL-gehalte kan LDL echter aan de bloedvaten blijven kleven en daar ophopen. Via beweging verhoog je tevens je HDL-gehalte. ‘Goede’ HDL-cholesterol (High Density Lipoproteins) haalt de overtollige cholesterol immers uit het bloed en voert het af naar de lever (waar het vervolgens wordt afgevoerd). Ook zal je bloed beter door je aderen stromen, waardoor de kans op dichtslibben lager wordt.

Natuurlijk is het van groot belang om naast meer te gaan bewegen, ook voor gezonde voeding te kiezen. Vermijd daarom cholesterolrijke voeding (vooral dierlijke producten zoals vlees, boter, kaas…) en voeding die rijk is aan verzadigde vetten (bijvoorbeeld koekjes, gebak…). Vervang ze door gezonde alternatieven zoals groenten, fruit, (vette) vis, noten en zaden en margarine (bv. Becel ProActiv).

Hoeveel beweging is nodig om je cholesterol te kunnen verlagen?

Om je cholesterol onder controle te houden of te verlagen, is het aangeraden om zo’n 30 minuten per dag te bewegen. Zorg er daarbij voor dat je hartslag enigszins omhoog gaat, dat uit zich in een versnelde ademhaling. Let er wel op dat je niet te diep gaat: wanneer je niet meer kunt praten, moet je het wat rustiger aan doen.

Is een half uur sporten in één keer te veel voor je? Maak er dan bijvoorbeeld twee of drie losse trainingen van op verschillende momenten van de dag. Ook op deze manier zal je je conditie verbeteren, waardoor je op den duur langer zult kunnen bewegen.

5 mogelijke manieren om meer te bewegen

Zin gekregen om te bewegen? Kies dan in elk geval voor activiteiten die je leuk vindt en die je fysiek lang genoeg aankunt. Vraag ook zeker je vrienden of ze geen zin hebben om met je mee te sporten. Op die manier kunnen jullie elkaar extra motiveren!

Wandelen

Haal een stappenteller in huis en ga de uitdaging aan om 10.000 stappen (of een voor jou haalbaarder aantal) per dag te zetten. Doe zoveel mogelijk je boodschappen te voet, ga wandelen met de hond of de (klein)kinderen, maak tijdens de lunchpauze eens een ommetje… Heb je niet altijd even veel tijd? Dan kan je ook altijd eens Active10 proberen: hierbij maak je drie keer per dag een korte, maar stevige wandeling van 10 minuten.

Fietsen

Net als wandelen, is ook fietsen erg gezond. Heb je al eens aan fietsen naar het werk gedacht? Gezond én heerlijk ontspannend, zowel voor als na het werk. Probeer ook voor kleine boodschappen de auto te laten staan en voortaan de fiets te nemen.

Zwemmen

Zwemmen is niet alleen een leuke hobby, maar ook nog eens gezond. Daag jezelf uit om bij elke training één baantje extra te zwemmen bijvoorbeeld.

Joggen

Sommigen vinden het heerlijk, anderen vermijden het. Één ding is echter zeker: door te joggen verbrand je veel calorieën en gaat je hartslag flink omhoog. Ideaal als je je cholesterol wil verlagen dus!

Fitness

Het leuke aan fitnessen? Je kan heerlijk variëren. Denk aan de loopband, crosstrainer, roeitrainer maar ook  push-ups, sit-ups, squats etc. Ook groepslessen zoals zumba en aerobic zijn echte aanraders!

Bestel nu je gratis starterskit! 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…