Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Daarom is zwemmen de perfecte workout!

Anja
2 min read

Veel mensen hebben de neiging om alleen te zwemmen tijdens de zomer: je gaat op vakantie en je ploetert wat rond in de zee of je ligt te zonnen aan het zwembad en af en toe neem je eens een duik. Wij geven je enkele redenen waarom je meer zou moeten zwemmen:

1. Zwemmen verbetert je conditie

Als je regelmatig zwemt, zul je merken dat je na een tijdje sneller zwemt en dat je ook meer baantjes kunt zwemmen. Zwemmen geeft namelijk een boost aan je conditie. Bovendien breidt je longcapaciteit ook uit na enkele zwemsessies. Als je een halfuur zwemt, verbrand je tussen de 300 à 400 kcal. Zwemmen is dus een uitstekende vetverbrandende conditietraining.

2. Zwemmen is goed voor je spieren

Bij zwemmen moeten je gewrichten, pezen en spieren, in tegenstelling tot sommige andere sporten, geen schokbelasting opvangen. Tijdens de zwempartij train je terwijl toch al je spieren. Voor mensen met stress en gespannen spieren is zwemmen een ideale sport, omdat je je achteraf meer ontspannen voelt. Na een kwartier in het water, ontspannen de spieren zich namelijk al.

3. Zwemmen is goed voor je hart

Zwemmen is niet alleen goed voor je spieren, gewrichten en pezen, maar ook voor je hart. Als je zwemt, stroomt je bloed door de druk van het water namelijk makkelijker terug naar je hart. Daardoor hoeft je hart minder hard te werken; tot zelfs 10 à 15 %. In het algemeen daalt je rusthartslag als je in het water zit. Daardoor is zwemmen zo ontspannend voor heel je lichaam.

4. Zwemmen geeft je rust

Water zorgt ervoor dat je je lichter voelt. Water geeft rust. Zo kan je zwemmen eigenlijk zien als een vorm van meditatie: zwemmen reduceert stress, angst, neerslachtigheid en negatieve emoties. Water verlicht en geeft rust. Mentaal zorgt zwemmen dus ook voor een enorm opkikkertje.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…