Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dit moet je weten over plantensterolen, de stoffen die de opname van cholesterol verhinderen

Lore
4 min read

Plantensterolen zijn stoffen die van nature voorkomen in zaden, noten, fruit, groenten, granen en plantaardige oliën. Deze vetachtige stoffen lijken qua structuur en gedrag sterk op cholesterol, maar zorgen er net voor dat er minder cholesterol in je bloed opgenomen wordt. Hoe dat precies in zijn werk gaat, ontdek je in dit artikel.

Plantensterolen houden cholesterol tegen

Plantensterolen worden nauwelijks door onze darmen opgenomen. Dat betekent echter niet dat ze geen belangrijke functie hebben in het menselijk lichaam, integendeel. In plaats van je bloedbaan te betreden, zorgen deze plantensterolen er namelijk voor dat de cholesterol die je via je voeding binnenkrijgt niet door je darmen wordt opgenomen (althans niet in grote hoeveelheden).

Plantensterolen maken immers een soort van barrière in je darmen om de opname van cholesterol tegen te gaan. Wanneer de cholesterol uit je voeding niet in je darmen wordt opgenomen, verdwijnt het uit je lichaam via je ontlasting. Op den duur zal hierdoor je LDL-cholesterolgehalte (‘slechte’ cholesterol) verlagen.

Welk voedsel bevat plantensterolen?

Van nature komen plantensterolen voor in zaden, noten, fruit, groenten, granen en plantaardige oliën voor, maar slechts in kleine hoeveelheden. Om mensen toch de mogelijkheid te geven meer van deze stoffen binnen te krijgen, worden ze ook aan producten toegevoegd (bijvoorbeeld Becel ProActiv, voedingssupplementen…).

Hoeveel gram plantensterolen moet je per dag nuttigen?

Daaruit rijst dan ook de vraag: hoeveel plantensterolen heb je dagelijks nodig om je cholesterol te kunnen verlagen? De dagelijks aanbevolen hoeveelheid van twee gram kan je cholesterolwaarde in enkele weken tijd al flink doen dalen (gemiddeld met 7 tot 10 procent). Een belangrijke voorwaarde daarbij is natuurlijk wel dat de consumptie van plantensterolen deel uit maakt van een gezonde levensstijl met gezonde voeding en voldoende beweging.

Vaak zal de hoeveelheid plantensterolen die je binnenkrijgt uit de zaden, noten, groenten, fruit, granen en plantaardige oliën die je dagelijks nuttigt, niet volstaan om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te komen. In dat geval kunnen producten waaraan plantensterolen zijn toegevoegd een oplossing bieden. 2 eetlepels (30 gram) Becel ProActiv bevatten bijvoorbeeld even veel plantensterolen als 150 appels, 210 wortels of 425 tomaten.

Hebben plantensterolen mogelijke bijwerkingen?

Plantensterolen hebben geen bijwerkingen (ze komen slechts in kleine hoeveelheden voor in noten, zaden, fruit, groenten, granen en plantaardige oliën) en zijn veilig en voordelig voor het grootste deel van de bevolking. Er zijn wel een aantal groepen waarvoor plantensterolen minder geschikt zijn.

Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en jonge kinderen (onder de vijf jaar) eten beter geen producten met toegevoegde plantensterolen. Dit omdat ze andere nutritionele voedingswaarden nodig hebben.

Extra tip: bestel je gratis starterskit

 Wil je graag wat meer plantensterolen in je voedingspatroon opnemen? Aarzel dan niet om een gratis Becel ProActiv-starterskit aan te vragen; aan Becel ProActiv-producten worden namelijk plantensterolen toegevoegd. De starterskit bevat tal van kortingsbonnen, heerlijke recepten, de beste voedingstips én een volledig uitgewerkt 4-wekenplan om je cholesterol te verlagen. 

Vraag je gratis starterskit aan! 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…