Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lezersvraag: Wanneer laat je het best voor de eerste keer je cholesterol meten?

Lore
4 min read

Een te hoge cholesterol heeft ernstige gevolgen voor je gezondheid. De overtollige cholesterol zet zich immers vast in de bloedvaten, waardoor deze geleidelijk aan dichtslibben (aderverkalking). De kans op hart- en vaatziekten neemt hierdoor sterk toe. Aderverkalking is bovendien erg gevaarlijk omdat er pas symptomen optreden als de verkalking al ver gevorderd is. Vandaar dat het sterk aangeraden is om op tijd je cholesterolwaarden te laten controleren. Maar wanneer is dat dan precies? Wanneer laat je met andere woorden het best voor de eerste keer je cholesterol meten?

Wanneer laat je het best voor de eerste keer je cholesterol meten?

Je cholesterol laat je meten door middel van een bloedtest waarbij je nuchter bent. Je leeftijd, maar ook het feit of je al dan niet tot één van de risicogroepen behoort, bepalen wanneer je het best voor het eerst zo'n bloedtest laat uitvoeren.

Leeftijd

Over het algemeen worden mannen aangeraden om hun cholesterol voor het eerst te laten meten als ze 40 zijn, voor vrouwen als ze 45 zijn. Vanaf deze leeftijd loopt men immers een verhoogd risico op een te hoge cholesterol. Dat betekent echter niet dat je voor die leeftijd niet op je cholesterol moet letten. Integendeel, een gezonde levensstijl met gezonde voeding en voldoende beweging is op elke leeftijd belangrijk.   

Risicogroepen

Niet alleen leeftijd, maar nog een aantal andere factoren hebben een invloed op wanneer je het best voor het eerst je cholesterol laat meten. Zo kan het zijn dat je je cholesterol beter al eens eerder laat meten als je tot een risicogroep behoort.

De belangrijkste risicogroepen zijn:

  • Rokers
  • Mensen met verhoogde bloeddruk
  • Mensen met overgewicht
  • Diabetespatiënten
  • Mensen die niet veel lichaamsbeweging krijgen
  • Patiënten met een hart- en vaatziekte
  • Familie van iemand die vroegtijdig een hartinfarct of beroerte heeft gehad of aan een hart- en vaatziekte lijdt (kinderen, ouders, broers en zussen)
  • Mensen die erg ongezond eten

Raadpleeg eventueel je huisarts om hierover deskundig advies te krijgen. Vertel tijdens je doktersbezoek over je eigen gewoonten en of er mensen in je familie zijn met een te hoge cholesterol, hart- en vaatziekten of mensen die een beroerte hebben gehad etc.

Hoe vaak moet je je cholesterol laten meten?

Het is aangeraden je cholesterol om de drie à vijf jaar te laten meten. In sommige gevallen kan je arts je ook aanraden om bijvoorbeeld elk jaar een bloedtest te laten doen. Als je cholesterolwaarden niet goed zijn, is het namelijk van groot belang om ze nauwlettend in de gaten te blijven houden. 

Ook kan het zijn dat je je opnieuw moet laten testen nadat je gestopt of begonnen bent met bepaalde medicatie. Ook als je je levensstijl sterk hebt aangepast, kan er een nieuwe test uitgevoerd worden om te bekijken wat de invloed daarvan is op je cholesterolwaarden. Denk aan: stoppen met roken, meer bewegen, voedingsgewoontes aanpassen (bijvoorbeeld Becel ProActiv gebruiken in plaats van boter).  

Cholesterol verlagen? Bestel nu gratis je starterskit! 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…