Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom slapen onze voeten?

Camille
3 min read

Iedereen heeft er wel eens mee te maken: een vervelend tintelend, of zelfs een doof gevoel in je voet. Dit gevoel ervaar je doorgaans op het moment dat je gedurende een langere tijd je voet niet hebt bewogen. Het gevoel in de betreffende voet is dan dikwijls voor een groot deel verdwenen. Op deze “slapende” voet kan je dan ook haast niet meer staan.

Wat gebeurt er bij een slapende voet?

Dat vreemde gevoel is het gevolg van een verminderde aanvoer van bloed in je voet en het (tijdelijk) minder goed werken van je zenuwen. De bloedtoevoer naar je voet kan, door deze voor een lange tijd in dezelfde houding te houden, tijdelijk wat minder zijn geworden. De lichaamscellen in je voet krijgen daardoor niet voldoende voedingsstoffen en zuurstof aangevoerd en kunnen dus minder goed functioneren.

Dit geldt eveneens voor de talloze zenuwen die in dit deel van je lichaam zitten. Net zoals op alle andere plaatsen in je lichaam sturen ook de zenuwen in je voet signalen naar je hersenen. Van je hersenen krijgen de zenuwen in je voet, en die in de rest van je lichaam, ook signalen terug.

Wanneer gaat je voet slapen?

Op het ogenblik dat je te lang op je voet hebt gezeten, zullen de zenuwen van je voet af worden gekneld onder je eigen lichaamsgewicht. Je kunt dit vergelijken met een tuinslang waar ook geen water meer uitkomt wanneer deze wordt dichtgeknepen. Zodra je weer opstaat, zullen je zenuwen gelukkig weer normaal hun werk gaan doen. Dit is de oorzaak van het kenmerkende tintelende gevoel. Pas na enige tijd zal je je voet weer op een normale manier kunnen bewegen.

Voorzichtigheid is geboden

Hoewel de bloedtoevoer en de beperkte werking van je voetzenuwen slechts tijdelijk zijn verminderd, mag je niet direct op een slapende voet te gaan staan of lopen. Je hebt immers minder controle over de aangedane voet en je kan dus gemakkelijker je evenwicht verliezen. Bij voorkeur wacht je even met het belasten van de slapende voet. Wel kan je de voet wat heen en weer bewegen om de toevoer van bloed wat te verbeteren. Voorkomen van een slapende voet is, net zoals bij veel andere kwaaltjes, nog altijd het beste. Dit betekent dat je niet te lang in dezelfde houding moet blijven zitten of liggen. Denk hieraan tijdens een lange werkdag achter je computer, een autorit of een vliegreis.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…