Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ferritine te hoog (Bloedonderzoek)

Olivier
5 min read

Allereerst wil je graag weten wat ferritine is. Ferritine is een eiwit dat in je bloed voorkomt en zorgt dat ijzer de kans krijgt om zich te nestelen in je lever en in je beenmerg. In het Latijn is het woord voor ijzer immers ferrum. Het ijzer in je bloed is uiteraard van een heel andere samenstelling dan het ijzer wat wij in het dagelijkse leven kennen maar het is wel degelijk een metaal dat je lichaam nodig heeft. Dat ijzer in je lichaam zorgt er voor dat je lichaam afweerstoffen aanmaakt en het is een stof die een eiwit in je bloed aanmaakt dat er voor zorgt dat zuurstof naar alle delen van je lichaam kan worden gevoerd. Een overschot aan ijzer, dus ferritine, in je bloed kan schadelijke gevolgen voor je lichaam hebben.

De symptomen van een overdaad aan ferritine in je bloed

Je lichaam zorgt er voor dat alle overtollige en overbodige stoffen worden afgevoerd. Maar als je lichaam de overtollige aanwezigheid van ferritine niet op natuurlijke wijze afstoot kan de ferritine schade veroorzaken in je lichaam. Deze schade kan zich op de volgende manieren uiten:

Uit deze opsomming blijkt direct dat een teveel aan ferritine heftige gevolgen voor je lichaam kan hebben.

Een bloedonderzoek laten uitvoeren

Indien een huisarts van mening is dat je in je bloed een te grote aanwezigheid ferritine hebt dan kan de arts er voor kiezen om een bloedonderzoek te laten doen. Bij een bloedonderzoek wordt gekeken naar een groot aantal waarden die van belang zijn bij de samenstelling van je bloed. Door deze waarden in kaart te brengen kun je precies bepalen wat de waarde van de ferritine in je bloed is. Afhankelijk van de hoogte van die waarden kan een arts je aanraden om een aantal stappen te zetten om die waarden te verminderen.

Het behandelen van een te veel aan ferritine in je bloed

Vanzelfsprekend wil je na constatering van een overschot aan ferritine in je bloed dat deze ijzers worden afgevoerd uit je lichaam. Een van de methodes is het aftappen van het bloed. Dat lijkt een simpele methode maar deze methode moet wel kunnen worden toegepast. Bij een te laag lichaamsgewicht kan deze methode niet worden toegepast. Voor acute gevallen wordt nog wel steeds gebruik gemaakt van deze methode. Een betere methode is om je voedselpatroon aan te passen aan je te hoge ferritine gehalte in je bloed. Een speciaal dieet kan een oplossing zijn om het overschot te beperken. Er zijn namelijk een aantal producten die je kunnen helpen om je ijzeroverschot naar beneden te brengen. Voorbeelden van deze producten zijn:

Producten die je moet vermijden bij een te hoog ferritine gehalte

Mocht een bloedonderzoek uitwijzen dat je te veel ijzer in je bloed hebt dan kun je de gevolgen beperken door de consumptie van de volgende producten te vermijden:

  • Koffie
  • Sla
  • Gedroogd fruit
  • Rundvlees en varkensvlees
  • Groenten zoals broccoli, sperziebonen en andijvie
  • Olijven, vooral zwarte
  • Artisjokken

Gelukkig zijn is er tegenwoordig een schat aan recepten verkrijgbaar waarbij je heel lekker kunt blijven eten terwijl je de ijzerhoudende producten vermijdt. Het is dus absoluut niet zo dat je gebonden bent aan smakeloze maaltijden als je de waarden van ferritine in je bloed wilt verlagen.

Denk aan je gewicht

Een belangrijke tip om de waarden van ferritine in je bloed te verlagen is om rekening te houden met je gewicht. Overgewicht werkt niet bevorderlijk om het ijzergehalte in je bloed te reduceren. Als je het terugdringen van je gewicht combineert met regelmatig bezoek aan de sportschool en aan een aangepast dieet merk je al snel dat je lichaam hier positief op reageert. Al met al zijn dit wel zaken die in hoge mate helpen om het ferritine gehalte in je bloed te verminderen. Het voordeel is dat je een gezonder lichaam kweekt en dat zal je absoluut merken. Je voelt je lekkerder en je zit beter in je vel. En als je helemaal zeker wilt zijn dat je uitgebalanceerd eet dan is een bezoek aan een diëtiste zeer aan te raden. Een uitgekiend dieet in combinatie met een sportief leven zorgen er voor dat je geen nadelige gevolgen van een te hoog ferritine gehalte in je bloed zult ondervinden.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…