Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het belang van een uitstrijkje, ook na de menopauze

4 min read

In Vlaanderen krijgen 350 vrouwen per jaar de diagnose van baarmoederhalskanker, een kwaadaardig gezwel ter hoogte van de baarmoederhals.

De ziekte ontwikkelt zich zeer traag en in verschillende stadia. De cellen van de baarmoederhals vertonen lang voor de diagnose afwijkingen.

In vele gevallen ligt het Humaan Papilloma Virus of kortweg HPV aan de basis. HPV is een seksueel overdraagbaar virus, 80-85% van alle vrouwen komt ooit in contact met het virus.

In de meeste gevallen reageert het lichaam door de aanmaak van antilichamen en heb je er geen verdere last van. Wanneer dit niet gebeurt blijf je met het virus besmet en kunnen de cellen ter hoogte van de baarmoederhals woekeren en een gezwel vormen. Dit voorstadium kan jaren duren.

Het actief opsporen van afwijkende cellen is dus uiterst belangrijk want de prognose is veel beter als het virus in een vroeg stadium ontdekt en behandeld wordt.

Bevolkingsonderzoek

Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker richt zich op alle vrouwen tussen 25-64 jaar.

Concreet geeft het Bevolkingsonderzoek vrouwen de kans om elke drie jaar een uitstrijkje te nemen. Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis, als vrouw betaal je alleen de consultatie bij gynaecoloog of huisarts (waarvan een deel terugbetaald wordt door het ziekenfonds).

Ook na de menopauze is het uiterst belangrijk om deel te nemen aan dit onderzoek en om de 3 jaar een uitstrijkje te laten nemen. Na de menopauze valt de kans op zwangerschap wel weg, maar je dient je wel te beschermen tegen SOA’s, vooral bij wisselende seksuele contacten.  Veilig vrijen blijft dus ook na de menopauze uiterst belangrijk.

Neem zeker ook contact op met je arts bij volgende klachten:

  • Bloedverlies na de menopauze
  • Bloedverlies tijdens of na het vrijen
  • Ongewone vaginale afscheiding

De Vlaamse overheid en het Centrum voor Kankeropsporing zetten baarmoederhalskanker in de maand mei in de kijker.

Maak nu je afspraak bij je arts indien het 3 jaar geleden in dat je een uitstrijkje liet nemen!

Bron: https://baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be/nl/home

Als menopauzeconsulent begeleidt Chris Van Gaver vrouwen voor, tijdens én na de natuurlijke of kunstmatige menopauze. Met een persoonlijke aanpak die rekening houdt met de persoonlijke, familiale en gynaecologische voorgeschiedenis tracht Chris samen met haar cliënte het beste uit deze nieuwe levensfase te halen. Indien nodig verwijst ze haar cliënten door naar een gynaecoloog, huisarts, endocrinoloog, seksuoloog, kinesist, diëtist… 

Zelf nood aan persoonlijke begeleiding? Vind een menopauzeconsulente bij jou in de buurt via  www.menofocus.be.

Bekijk zeker ook Chris Van Gavers eigen website www.menobalans.be en www.cura-mc.be voor een afspraak 24/7!

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…