Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

7 redenen waarom je niet meer ongesteld bent geworden…

Olivier
3 min read

Het is weer de tijd van de maand waarin je normaal gesproken ongesteld zou moeten worden, maar je snapt er niks van… Je word niet ongesteld! Je schiet waarschijnlijk meteen in de stress en bent bang dat je zwanger bent. Wees gerust! Er zijn meer redenen voor het uitblijven van je menstruatie. Hieronder 7 redenen waarom je niet meer ongesteld bent geworden.

Plots gewichtsverlies of overmatig trainen

Wanneer je intensief traint voor bijvoorbeeld een marathon of wanneer je plots veel gewicht verliest, bestaat er een mogelijkheid dat je menstruatie uitblijft. In zulke ‘stressvolle’ situaties voor je lichaam, beschermt jouw lijf je door de kans op een zwangerschap tegen te gaan. Je hersenen geven een seintje naar je hypofyse, om minder hormonen te produceren. Hierdoor komt je cyclus dus niet op gang.

Een stressvolle gebeurtenis

Een stressvolle gebeurtenis kan er voor zorgen dat jouw cyclus niet op gang komt. Het kan je menstruatie zelfs 4 maanden uitstellen (!). Heb jij onlangs iets heftigs meegemaakt en wordt je niet meer ongesteld? Dan kunnen deze twee dingen met elkaar in verband staan.

Verstoorde schildklierwerking

De schildklier is een orgaan dat zich in je hals bevindt. Het regelt onder andere je stofwisseling. Dit orgaan produceert belangrijke hormonen die onmisbaar zijn voor een goede werking van je lichaam. Als je schild klier te snel of te langzaam werkt kan dit effect hebben op je menstruatie.

Het Polycysteus Ovarium Syndroom

PCOS is een aandoening waarbij je hormonen niet in balans zijn. Hierdoor vinden er geen of weinig eisprongen plaats en kan het gebeuren dat jouw maandelijkse periode overgeslagen wordt. Andere symptomen van deze ziekte zijn: haargroei op het gezicht, vruchtbaarheidsproblemen en moeite met afvallen.

Chronische aandoeningen

Chronische aandoeningen zoals bijvoorbeeld een glutenallergie die niet behandeld worden, kunnen ervoor zorgen dat je onregelmatig menstrueert. Al een tijdje niet ongesteld geweest? Dit zou dus één van de oorzaken kunnen zijn.

De anticonceptiepil

Wanneer je gestopt bent met het slikken van de anticonceptiepil, kan het soms nog enkele maanden duren voordat je weer ongesteld wordt. Dit is totaal onschuldig en volkomen normaal.

Vroegtijdige menopauze

Er bestaat een mogelijkheid van een zogeheten vroegtijdige menopauze. Wanneer je hormonen uit balans zijn, kun je al eerder in de overgang komen. Symptomen? Opvliegers, nachtelijke zweetaanvallen en vaginale droogheid. Dit komt niet veel voor, dus maak je geen zorgen!

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…