Shanghai kondigt einde van lockdown aan
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Inhoud
Mensen die bloedarmoede hebben, hebben te weinig hemoglobine in het bloed. Deze stof komt voor in de rode bloedcellen en heeft een belangrijke functie voor het menselijk lichaam, namelijk het vervoeren van zuurstof door het gehele lichaam. Heb je te weinig hemoglobine in je bloed, dan kan het zuurstof niet goed vervoerd worden en dit betekent dat je te maken krijgt met een (mild) zuurstoftekort.
Je kunt te maken krijgen met bloedarmoede door diverse achterliggende oorzaken. Zo kun je te maken krijgen met bloedarmoede als je veel bloed bent verloren, maar ook als je bijvoorbeeld een bepaald voedingspatroon hebt (met weinig ijzer). Wat veel vrouwen niet weten, is dat je zelfs door de menstruatie met bloedarmoede te maken kunt krijgen.
Hoeveel bloed een vrouw verliest tijdens de menstruatie, is helemaal verschillend per persoon. Sommige vrouwen verliezen nauwelijks bloed, terwijl andere vrouwen veel meer bloed verliezen dan gemiddeld. Verlies je veel bloed tijdens de menstruatie, dan kun je hier ook bloedarmoede door krijgen. De hoeveelheid rode bloedcellen met hemoglobine in je bloed daalt, je kunt minder zuurstof vervoeren met het bloed en je krijgt last van vervelende klachten.
Lang niet iedere vrouw die menstrueert krijgt hier bloedarmoede door, maar het komt wel voor bij vrouwen die extreem veel bloed verliezen. Zeker als je altijd veel bloed verliest tijdens de menstruatie, is de kans groot dat je op den duur bloedarmoede gaat ontwikkelen.
Ben je aan het menstrueren of heb je net gemenstrueerd en heb je te maken met enkele van onderstaande symptomen, dan is de kans aanwezig dat je bloedarmoede hebt door de menstruatie:
Bij milde bloedarmoede door de menstruatie heb je vaak enkel last van zwakte, vermoeidheid en hoofdpijn. Heb je te maken met ernstige bloedarmoede, dan kun je ook te maken krijgen met de wat meer heftige klachten van bloedarmoede.
Je kunt bloedarmoede voor een deel zelf oplossen door de juiste voeding te eten. De voeding die het beste helpt als je bloedarmoede hebt, is voeding met een hoog ijzergehalte. Denk hierbij aan zilvervliesrijst, volkorenproducten, groenten, peulvruchten, vlees, appelstroop, vis, gedroogd fruit en noten. Door veel ijzer te eten, kan het hemoglobinegehalte in je lichaam zich weer herstellen en heb je geen bloedarmoede meer. Ook wordt aangeraden om na het eten van een ijzerrijk voedingsmiddel, een stuk fruit te eten. In fruit zit namelijk veel vitamine C en deze vitamine zorgt ervoor dat ijzer gemakkelijker en sneller in het bloed opgenomen kan worden. Drink vooral geen melk en eet geen ander zuivelproduct na het eten van ijzerrijk voedsel, want dit vertraagt de opname van ijzer juist.
Door jouw voedingspatroon tijdelijk wat aan te passen, kun je er zelf voor zorgen dat de bloedarmoede verdwijnt. Wel moet je dit consistent doen en voor een langere tijd aanhouden, want het hemoglobinegehalte van je lichaam herstelt zich niet zomaar.
Het is verstandig om naar de dokter te gaan met jouw klachten als je vaker last hebt van bloedarmoede tijdens de menstruatie en als je hier een langdurige en effectieve oplossing voor wil vinden. In dit geval kan de dokter je bijvoorbeeld ijzertabletten geven, foliumzuur voorschrijven of vitamine B12 injecties geven. Heb je bijvoorbeeld altijd bloedarmoede tijdens de menstruatie omdat je heftig bloedt als je ongesteld bent, dan is het beter om hier een langdurige oplossing voor te vinden. In overleg met de dokter, wordt er gekeken wat jij kunt doen aan jouw lichamelijke probleem. Het is niet nodig en zelfs schadelijk om iedere keer tijdens de menstruatie te maken te krijgen met bloedarmoede, dus hier moet je zeker iets aan veranderen als dit nu wel het geval is.
Daarnaast wordt aangeraden om naar de dokter te gaan als je vermoedt dat jouw bloedarmoede ernstig is geworden, bijvoorbeeld omdat je ook de heftige symptomen van bloedarmoede vertoont. In dit geval krijg je namelijk ook ijzertabletten, foliumzuurtabletten en/of injecties met vitamine B12, zodat jouw problemen snel en effectief opgelost kunnen worden.
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon