Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De nieuwe cardio- en yogacollecties van Decathlon zijn vanaf nu beschikbaar in maat XS tot 5XL (en wij testten ze uit!)

Sien Vanneste
5 min read

Goede sportkleding is niet altijd even makkelijk te vinden. Leggings die afzakken, beha’s die niet genoeg steun bieden of t-shirts die lijken op crop tops … Je kent het wel. Decathlon lanceert twee nieuwe collecties, de ene is geschikt voor cardio en de andere voor yoga. Uniek aan deze collecties is dat de maten van XS tot 5XL variëren. Geoffrey Cassenaer, nationaal cardioverantwoordelijke, en Jorien van Welden, nationaal verantwoordelijke yoga bij Decathlon, geven een woordje uitleg.

‘Wanneer je sportkleren koopt, moet je jezelf telkens de vraag stellen voor welke soort sport je ze wil aandoen’, legt Geoffrey uit. ‘Een sportbeha om te lopen heeft een andere functie dan een sportbeha om te gaan fitnessen. Zo zal een beha om te gaan lopen comprimeren – je borsten dus stevig op hun plaats houden -, terwijl een fitnessbeha je borsten net ondersteunt. Ook leggings zijn verschillend per sportdiscipline en schoenen al zeker. Wist je dat 33% van de sportblessures wordt veroorzaakt door het dragen van de foute schoenen?! De schoenen uit onze fitnesscollectie dienen dus enkel om te fitnessen en niet om bijvoorbeeld om buiten te gaan lopen. Bij leggings zit het verschil in de dikte van de stof. Wanneer je binnen sport of buiten in de kou gaat lopen, zijn je noden verschillend. Bij de leggings uit onze fitnesscollectie hebben we gekozen om te werken met mesh, dat is een zweetafvoerende stof. Ideaal voor een intensieve cardiotraining.’ Ook aan het esthetische aspect werd gedacht, want de kleuren en prints zijn hip en de naden creëren lijnen die het vrouwelijk lichaam extra benadrukken.

Jorien van Welden, die in België verantwoordelijke is voor de yoga-afdeling binnen Decathlon, legt uit wat deze collectie zo uniek maakt: ‘Voor de yogacollectie werd er deze keer gekozen voor een top in plaats van een beha. Yoga is meestal wat minder intensief, waardoor deze top ideaal is. Let er dus op dat je hem ook enkel hiervoor gebruikt en niet bijvoorbeeld als gewone sportbeha. Wanneer je yoga doet, wil je ook zo vrij mogelijk kunnen bewegen. Daarom is het belangrijk dat de legging goed meebeweegt, je zou zelfs bijna niet mogen voelen dat je een broek aan hebt. Daarnaast is een kwaliteitsvolle yogamat essentieel om goed te kunnen oefenen. De matjes in deze collectie komen in twee kleuren, zijn aan beide kanten anti-slip – een stevige basis voor al je inversies – én voorzien van een meeneemstrap. De collectie bestaat uit 50% ecodesign en het doel is om daar tegen volgend jaar 100% van te maken.’

Foto: Laurein Horemans

Mooie sportkleding voor iedereen

‘Deze collectie is de eerste met grotere maten sinds jaren’, vertelt Geoffrey. ‘We hadden vroeger ook grote maten, maar die verkochten niet goed. Dat komt omdat de manier van produceren niet juist zat. We namen bijvoorbeeld een maat S en vergrootte die patronen proportioneel. Daardoor klopten niet alle verhoudingen en zaten onze plus size-kleren niet goed. Het grootste verschil met deze collectie is dat we voor de maten 3XL tot en met 5XL samengewerkt hebben met mensen die deze maten ook effectief gebruiken. Na de testfase hebben we nog aanpassingen doorgevoerd omdat de leggings niet helemaal goed zaten. We vinden het belangrijk om inclusief te zijn, niet enkel bij de verkoop, maar ook tijdens het proces. Met de Everybody Moves-campagne is en blijft het hoofddoel van Decathlon om meer mensen aan het sporten te krijgen. Dat doen we trouwens niet alleen door sportkleren in grotere maten te voorzien, maar ook door ze aan betaalbare prijzen aan te bieden.’

Foto: Laurein Horemans

Onze ervaring

Wij mochten de nieuwe cardiocollectie van Decathlon gaan uitproberen tijdens een intensieve cardio-workout. Over onze conditie zullen we niet verder uitweiden, maar de kleren hebben de test in elk geval met glans doorstaan. De legging blijft door de hoge taille mooi zitten zonder, ook tijdens meerdere jumping jacks en high knees. De high impact-sportbeha zorgt er dan weer voor dat je twee beste vriendinnen niet alle kanten opgaan. Het matje blijft op de grond liggen en de schoenen geven je een stevige basis, zonder stug aan te voelen. En dan hebben we het nog niet eens over de prachtige herfstkleurtjes en vrolijke prints gehad. Ja hoor, wij zijn grote fan!

Wil je zelf nieuwe stuks aan je sportcollectie toevoegen, dan kun je deze via decathlon.be online shoppen. Je vindt de grootste maten dus (nog) niet in de winkels. Wil je ze toch graag passen voor je ze koopt? Gebruik dan de handige click & collect-functie op de website. Je laat je favoriete stuks in de dichtstbijzijnde Decathlon-winkel leveren en kunt ze daar passen. Wat niet past, geef je zonder zorgen of extra kosten terug.

Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…