Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Koffie: een goede of slechte gewoonte?

Gezond.be
6 min read

Geschreven met input van Kaer Online

Elke dag genieten honderden miljoenen mensen van hun tasje koffie. Koffie is de ster van elk ontbijt, een heilig ritueel voor (bijna) iedere volwassene. Vaak denken we dat we zonder koffie het einde van de dag niet halen. En toch is dit zwarte goud niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Wat doet koffie écht met ons? En wat zijn de voor- en nadelen?

Cafeïne als opwekkende stof

De opwekkende stof in koffie heet cafeïne. Ook andere dranken, zoals thee en frisdrank, bevatten cafeïne. Welke effecten heeft cafeïne op ons organisme?

Een stimulerend middel om mee uit te kijken

Cafeïne is een echt pepmiddel en verhoogt de hersenactiviteit. Dat is precies de reden waarom we ‘s ochtends massaal koffie drinken. Ergens lijkt dat wel positief, maar dat heeft tegelijkertijd ook een slechte invloed op ons organisme. Koffie zorgt er onrechtstreeks voor dat adrenaline vrijkomt en dat heeft dan weer een verhoogde bloeddruk en verhoogd hartritme tot gevolg. Een beetje koffie kan dus best oké zijn, maar te veel koffie drinken, dat kan verkeerd aflopen. Op kortingbelgië.be vind je Koffiemarkt kortingscodes.

De alternatieven

Wil je dezelfde effecten van cafeïne ervaren, maar ben je niet echt wild van koffie? Je vindt dit bestanddeel nog in andere drankjes. Thee is zowat de grootste concurrent van koffie en is meteen ook een minder agressieve oplossing. Hetzelfde geldt voor maté, een Zuid-Amerikaanse groene thee. Ook in cola zit veel cafeïne, maar frisdrank raden we zeker niet aan. En dan zijn er nog cafeïnevrije producten die toch hetzelfde effect hebben op het organisme, zoals ginseng.

©Mike Kenneally

Koffie biedt voordelen

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan koffie. Je krijgt er energie van, je spijsvertering gaat vlotter en je voorziet het organisme van antioxidanten.

Energieboost

Een van de grootste troeven van koffie is dat je er ‘s morgens je hersenen mee ‘opstart’. Je drinkt koffie om energie te krijgen en om je aandacht op peil te houden, zeker als je aan het werk bent of studeert. Cafeïne houdt je wakker en dat maakt het voor velen tot een onmisbaar drankje. Of dat willen we toch geloven, als we weer eens laat werken en de nacht in duiken. Koffie stimuleert het organisme als geen ander.

Goed voor de spijsvertering

De meeste koffiedrinkers hechten veel belang aan een kop koffie bij het ontbijt en na de maaltijd. Maar waarom drinken ze dat koffietje precies na het eten? Dat is eenvoudig te verklaren. Cafeïne scheidt verteringsenzymen af en bevordert op die manier de spijsvertering, maar ook de darmtransit.

Sterke antioxidant

Antioxidanten beschermen het organisme tegen ziektes. En laat koffie nu net een krachtige antioxidant zijn. Koffie drinken houdt ons met andere woorden gezond. Er bestaan zelfs studies die stellen dat koffie heilzaam kan werken tegen cardiovasculaire aandoeningen en bepaalde kankers, maar ook tegen de ziekte van Parkinson.

©Math

Kijk goed uit

Maar natuurlijk mag je geen misbruik maken van koffie. Te veel koffie drinken, tast het organisme aan. Het veroorzaakt onder meer zenuwproblemen en is zeker niet voor iedereen weggelegd.

Niet voor iedereen

Niet elke koffiedrinker heeft baat bij dit drankje. Mensen met maag- of darmproblemen moeten koffie tot elke prijs vermijden. Koffie stimuleert namelijk de productie van maagzuur. Ook mensen met hartaandoeningen, zoals tachycardie, moeten cafeïne vermijden. Zowel bloeddruk als hartritme gaan de hoogte in bij het drinken van koffie.

Slapeloosheid

Wie sloten koffie drinkt, wordt heel zenuwachtig en prikkelbaar. Chronische slapeloosheid is een ander gevolg van overdadige consumptie. Aangeraden wordt om in de namiddag en ’s avonds geen koffie meer te drinken, als je aan chronische slapeloosheid lijdt.

Verslaving

Cafeïne is op zich geen drug, maar als overdreven consumptie ervan een gewoonte wordt, dan kan dit overhellen naar een verslaving. Wie daarbij ook nog rookt, heeft de nijging om steeds grotere hoeveelheden koffie te drinken. Een pauze met een sigaret én een koffietje, een koffietje en een sigaret na de maaltijd… Men brengt koffie vaak in verband met een nicotineverslaving. Dat maakt dat koffie wel degelijk een mogelijk gevaar meebrengt.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…