Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nieuw onderzoek: koffie voor het sporten verhoogt vetverbranding

Thomas Buelens
3 min read

Wie een half uur voor het sporten een sterke koffie achterover slaat, verhoogt de vetverbranding, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Wetenschappers van de universiteit van Granada hebben aangetoond dat cafeïne – meer bepaald het equivalent van een sterke koffie – een half uur voor het sporten, de snelheid van de vetverbranding aanzienlijk verhoogt. Bovendien zijn de effecten duidelijker in de namiddag dan ‘s ochtends. 

Ondanks dat de consumptie van cafeïne in de vorm van supplementen in de sportwereld heel gangbaar is, is er tot nu toe nog maar weinig wetenschappelijk bewijs voor de heilzame effecten van de opwekkende stof. 

In de namiddag sporten

In totaal namen 15 mannen met een gemiddelde leeftijd van 32 jaar deel aan de studie, die gepubliceerd werd in het vaktijdschrift Journal of the International Society of Sports Nutrition. De proefpersonen legden vier keer een inspanningstest af met telkens een tussenpoos van zeven dagen. Voor het sporten kregen ze 3 mg/kg cafeïne of een placebo om 8 uur en 17 uur. 

‘De resultaten van onze studie toonden aan dat acute cafeïne-inname 30 minuten voor het uitvoeren van een aerobe inspanningstest de maximale vetoxidatie tijdens de inspanning verhoogde, ongeacht het tijdstip van de dag’, verklaart Francisco Amaro, van de universiteit van Granada.

Opvallend: de waarden waren ‘s middags wel hoger dan ‘s ochtends. Wie optimaal vet wil verbranden tijdens het sporten, doet er volgens de onderzoekers dus goed aan om een half uur voor de training een sterke koffie te drinken, en dan het liefst in de namiddag. 

De positieve effecten van cafeïne voor het verbeteren van de sportprestaties van atleten zijn al langer bekend. ‘Twintig minuten voor een wedstrijd drink ik normaal gesproken koffie’, onthulde de Britse langeafstandsloper Mo Farah in 2013 in zijn autobiografie ‘Twin Ambitions’. ‘Als ik dan de atletiekbaan oploop, voel ik een enorme cafeïne high.’ (wdm)

Lees ook: Waarom u niet zal vermageren door te joggen

Door Thomas Buelens

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…