Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

8 dingen die je moet weten over hoogsensitieve personen

Olivier
7 min read

Ben je vaak snel moe of merk je dat je na een drukke dag op je werk een vol hoofd hebt met drukke gedachten? Heb je vaak last van veel prikkels tijdens sociale gebeurtenissen en heb je dan liever rust aan je hoofd en tijd voor jezelf? Dat kan allemaal komen doordat je een hoogsensitief persoon bent.

Ongeveer 20% van de bevolking is hoogsensitief

Psychologe Elaine Aron
Psychologe Elaine Aron © hsperson.com

Ongeveer 20% van de bevolking is een hoogsensitief persoon (HSP). HSP is een term uit de psychologie die door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine Aron werd geïntroduceerd.

Bij deze eigenschap komen zowel voor- als nadelen kijken, afhankelijk van hoe je ermee omgaat . Wat zijn nu dingen die je moet weten over deze personen? En ben je misschien zelf hooggevoelig?

1. Snel uitgeput zijn na sociaal contact

Personen die hooggevoelig zijn reageren normaliter heel heftig op prikkels en kunnen hier ook erg vermoeid van raken. Als een hoogsensitief persoon de hele dag sociaal actief is, en bijvoorbeeld meerdere activiteiten heeft in grote groepen, krijgen die persoon heel veel extra prikkels binnen.

Door deze grote hoeveelheid van prikkels door de dag heen, zijn hoogsensitieve personen snel uitgeput bij veel sociaal contact. Het is daarom van belang dat ze naderhand ook genoeg rust nemen en even een moment voor zichzelf pakken. 

2. Stemmingen aanvoelen en emoties opzuigen

Aangezien deze personen heel gevoelig zijn, pikken ze ook snel de stemmingen en emoties van mensen in hun omgeving op. Iemand die hoogsensitief is, kan zich daarom ook erg boos of verdrietig voelen als een persoon in hun nabijheid die emotie ook ervaart.

Niet alleen van individuen kan een hooggevoelig persoon de emoties opzuigen, maar ook in grotere groepen heeft deze snel door wat de sfeer is. Als er bijvoorbeeld een irritatie is tussen een aantal personen op het werk of op een feest, zullen deze personen de irritaties ook voelen.

Voor mensen die niet zo extreem gevoelig zijn, is het vaak een stuk lastiger om aan te geven wat de stemming in een groep is. Terwijl dat voor hoogsensitieve personen een natuurlijke eigenschap is. 

3. Zorgzame persoonlijkheid

Mede door de eigenschap dat deze personen goed kunnen inschatten hoe iemand zich voelt, zullen ze ook heel makkelijk aanvoelen wat iemand in een situatie nodig heeft zonder dat dit expliciet gezegd is.

Door middel van de lichaamshouding bijvoorbeeld kan iemand met hoogsensitiviteit precies merken waar iemand moeite mee heeft of hulp bij nodig heeft. 

4. Rust en slaap is erg belangrijk

Doordat hooggevoelige personen veel prikkels binnenkrijgen, zijn ze vaak erg op hun rust gesteld. Geluiden, veel mensen en andere drukke plekken zorgen namelijk voor veel prikkels waardoor ook irritatie kan ontstaan.

Iemand met hoogsensitiviteit kan het daarom juist erg fijn vinden om even een moment voor zichzelf te nemen en ergens op een stille, rustige plek te zijn. Ook hebben ze genoeg slaap nodig, zo’n 8 uur per nacht.

Hooggevoelige personen hebben veel rust nodig
Hooggevoelige personen hebben veel rust nodig

5. Het hebben van hele scherpe zintuigen

Het opvangen van al die prikkels wordt vaak veroorzaakt doordat hoogsensitieve personen een stuk scherpere zintuigen hebben dan iemand die dat niet is. Ze vangen bijvoorbeeld meer geluiden op en kunnen soms ook extreem gevoelig zijn op andere zintuigen.

Zo kunnen hoogsensitieve personen soms meer vermogen hebben om te ruiken en kunnen zo smaken in eten en drinken ook een stuk extremer en heftiger ervaren. 

6. Creatief en oog voor details

Niet alleen een gevoeligheid voor prikkels is een van de kenmerken van hoogsensitieve personen, maarer zijn ook een aantal andere eigenschappen die deze personen vaak bezitten.

Iemand zal namelijk vaak ook erg creatief zijn, wat zich op meerdere manieren kan uiten. Zo kan iemand bijvoorbeeld heel goed zijn in het bespelen van een muziekinstrument, erg mooi kunnen schilderen of tekenen.

Naast deze creativiteit zullen ze vaak ook een oog hebben voor details. Als je een nieuw kapsel hebt of een nieuwe accessoire hebt toegevoegd aan je woning, zal zo’n persoon dit erg snel kunnen opmerken.

7. Snel emotioneel en huilen

Bij hoogsensitieve personen worden emoties vaak een stuk heftiger ervaren, waardoor het ook goed mogelijk is dat ze sneller zullen huilen. Niet alleen als ze verdrietig zijn, maar ook bij enorme blijdschap kunnen zulke personen in tranen uitbarsten.

Deze emoties kunnen getriggerd worden door meerdere situaties; een zielige film op tv, een naaste die erg verdrietig is of een andere heftige gebeurtenis.

8. Het maken van beslissingen

Voor hoogsensitieve personen kan het een stuk moeilijker zijn om beslissingen te maken, aangezien ze eerst alle voor- en nadelen tegen elkaar af zullen wegen.Niet alleen bij kleine keuzes is dit het geval, maar vooral bij grotere beslissingen zal het erg lang duren om de knoop door te hakken. Ook al duurt het vaak lang om beslissingen te maken, toch zullen ze wel het aandurven om vaak risico’s te nemen en uitdagende beroepen aan te gaan om zichzelf verder te ontwikkelen.

Niet alleen bij kleine keuzes is dit het geval, maar vooral bij grotere beslissingen zal het erg lang duren om de knoop door te hakken. Ook al duurt het vaak lang om beslissingen te maken, toch zullen ze wel het aandurven om vaak risico’s te nemen en uitdagende beroepen aan te gaan om zichzelf verder te ontwikkelen.

Ook kinderen kunnen hoogsensitief zijn

Hoogsensitiviteit kan ook voorkomen bij kinderen. Als niet hoogsensitieve ouder kan het soms erg moeilijk zijn om daar mee om te gaan. De signalen herkennen is een belangrijke stap in de goede richting.

Kenmerken van hoogsensitieve kinderen
Kenmerken van hoogsensitieve kinderen © Wijzijnhoogsensitief.be
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…