Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat zijn HMO’s en waarom zijn ze belangrijk voor je baby?

3 min read

Als ouder wil je enkel en alleen het beste voor je kind. Word je voor de eerste keer mama of papa, dan gaat dat vaak gepaard met heel wat vragen. Heel wat kersverse ouders zijn bijvoorbeeld onzeker over wat nu de ideale voeding is voor hun pasgeboren kindje. Door de  Wereldgezondheidsorganisatie wordt aanbevolen om zeker tijdens de eerste zes maanden borstvoeding te geven. Moedermelk bevat namelijk Human Milk Oligosaccharides, ook wel HMO’s genoemd. In dit artikel leggen we uit waarom HMO’s een  belangrijke rol spelen.

Wat zijn HMO’s en waarom zijn ze belangrijk?

Oligosachariden zijn van nature in grote hoeveelheden aanwezig in moedermelk. Het zijn koolhydraten die de ontwikkeling van het immuunsysteem en spijsverteringsstelsel van je baby positief beïnvloeden. 70% van het immuunsysteem van je kindje zit immers in de darmen. Net daar stimuleren HMO’s de groei van goede bacteriën en helpen ze de immuuncellen optimaal te reageren op slechte bacteriën. Op die manier kunnen infecties zich niet, of toch tenminste zo weinig mogelijk, in het lichaam verspreiden. Kortom, ze spelen een rol bijde ontwikkeling van de darmflora bij jonge kindjes. Op die manier wordt een goed immuunsysteem ontwikkeld, waardoor een barrière ontstaat tegen slechte bacteriën.

Hoe zorg je ervoor dat je kindje voldoende HMO’s binnenkrijgt?

Zoals daarnet al vermeld, zijn oligosachariden al in grote hoeveelheden aanwezig in moedermelk. Als je borstvoeding geeft, krijgt je kindje dus automatisch HMO’s binnen . Moedermelk is de beste voeding die je je kindje kan geven, want naast HMO’s bevat moedermelk ook nog andere vitamines, vetzuren en voedingsstoffen die je baby nodig heeft om goed te kunnen groeien en optimaal beschermd te worden tegen infecties.

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om je kindje borstvoeding te geven. Meestal wordt aangeraden zes maanden uitsluitend moedermelk te geven. Daarna heeft je kindje ook vaste voeding nodig. In principe kan je dit nog altijd blijven combineren met borstvoeding, maar je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om (gedeeltelijk) over te schakelen op flesvoeding. Indien je die keuze maakt, kan je je kindje bepaalde soorten opvolgmelk geven die speciaal bedoeld zijn voor de overgang van borstvoeding naar flesvoeding.  Vraag een zorgverlener of je apotheker om raad wanneer je overweegt van moedermelk over te schakelen op opvolgmelk. Op die manier krijgt je baby nog altijd HMO’s binnen.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…