Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Je baby laten boeren: zo pak je dat aan

4 min read

Boertjes laten heeft een praktische functie voor ons lichaam en dat geldt zeker voor baby’s. Door je baby te laten boeren, komt er lucht vrij die vastzit in zijn lijfje. Ontdek hier hoe je je baby vlot kan laten boeren.

Borstvoeding wordt aanbevolen door de WHO tijdens de eerste 6 maanden van het leven van je kindje. Ook na 6 maanden blijft moedermelk de beste voeding voor je baby.

Als je baby melk drinkt, zowel bij borstvoeding als bij flesvoeding, komt er dikwijls wat lucht mee in de slokdarm. Die lucht verzamelt zich dan in zijn maagje en moet er op de een of andere manier weer uit. Zodra je baby een boertje laat, komt de lucht weer omhoog en naar buiten.

Waarom moeten baby’s een boertje laten?

Of je nu borst- of flesvoeding geeft, als je kindje niet goed aanhapt bij het drinken, komt er automatisch lucht mee naar binnen. Je baby heeft tijd nodig om goed te leren drinken dus in het begin zal er nog meer lucht meekomen. Als die lucht zijn maag vult, zal je baby sneller een vol gevoel hebben.

Dat wil niet zeggen dat je als jonge ouder in paniek moet raken als je baby niet wil boeren. Het kan zijn dat er minder lucht in de maag gekomen is dan anders.

Wat is de oorzaak van boertjes bij baby’s?

Zoals al aangehaald, ontstaan boertjes door opgestapelde lucht in de maag die je baby binnenkrijgt tijdens het drinken. Daarnaast zijn er nog een aantal andere oorzaken:

 1. Het spijsverteringsstelsel is nog niet volledig ontwikkeld
  Daardoor heeft je kindje sneller last van gasvorming en boeren, zeker bij bepaalde voedingsstoffen die dit in de hand werken.
 2. Verkeerd aanleggen
  Als je baby de tepel of speen niet goed in de mond neemt, komt er extra lucht mee met de melk. Zowel voor de ouders als voor de baby baart oefening kunst!
 3. Gulzigheid
  Hoe gulziger je kindje drinkt, hoe meer kans dat er lucht binnenkomt.
 4. Een sterke toeschietreflex
  Als de toeschietreflex van de mama erg sterk is, krijgt je baby meer voeding tegelijk en gaat hij onrustiger drinken. Daardoor komt er meer lucht mee. Dit effect kan je ook krijgen als het gaatje van de speen te groot is bij flesvoeding.

Hoe help je de baby met een boertje?

Er zijn verschillende manieren om je baby te helpen een boer te laten.

 1. Draag je kindje in een verticale of een voorovergebogen houding.
 2. Houd je baby stil en wrijf zachtjes over zijn rug of klop lichtjes tegen de luier.
 3. Zorg voor zachte druk op de maag door je baby met zijn buik tegen je schouder te houden.

Lukt het niet meteen om je baby te laten boeren? Geef je baby dan even de tijd om zijn eten te laten zakken en probeer het daarna nog eens.

Wat met reflux?

Reflux is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm en is een veel voorkomend kwaaltje bij baby’s. De helft van alle gezonde baby’s geeft minstens 1 keer per dag voeding terug . De maag van je baby is nog klein en als er te veel voeding in zit, is teruggeven de enige manier om dat weer kwijt te raken. Zorg dus dat je steeds een spuugdoekje in de buurt hebt. Maar het belangrijkste is dat de baby in zijn eigen tempo drinkt.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…