Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Een vlotte overgang van borstvoeding naar flesvoeding

3 min read

Borstvoeding is de beste voeding die je je kindje kan geven. Het bevat immers de nodige voedingsstoffen, en biedt je kindje optimale bescherming. Maar soms is het door omstandigheden simpelweg niet (meer) mogelijk om borstvoeding te geven, of wil je het na 6 maanden liever combineren met flesvoeding. Als je beslist om die stap te zetten, is het belangrijk dat je over een aantal zaken nadenkt, en je niets overhaast. Je doet dit best in overleg met een gezondheidsprofessional. Het gaat hier namelijk om een grote verandering, zowel voor jou als voor je kindje. We geven je daarom een aantal belangrijke tips mee die je kunnen helpen.

Tip 1: bouw geleidelijk aan af

Flesvoeding smaakt helemaal anders dan borstvoeding. Je baby zal in het begin dus aan de nieuwe smaak moeten wennen. Bovendien zal je kleintje ook moeten leren om van de zuigfles te drinken. Het is daarom belangrijk dat je het aantal borstvoedingen geleidelijk aan afbouwt. Je kunt bijvoorbeeld beginnen door één borstvoeding per dag te vervangen door een flesje opvolgmelk. Eens je kindje de nieuwe voeding gewend is, kan je verder blijven afbouwen. Het is overigens ook voor je eigen lichaam belangrijk dat je geleidelijk aan afbouwt, anders kan je last krijgen van een borstontsteking of van stuwingen.

Tip 2: Neem er je tijd voor

Neem rustig je tijd om over te schakelen van borstvoeding naar flesvoeding. Zoals daarnet al vermeld, heeft je kindje sowieso wat tijd nodig om aan de nieuwe smaak te wennen. Het is dan ook belangrijk dat je niets forceert door alles te snel te willen doen. Geef je kindje een flesje op een rustig moment. Neem bovendien zeker voor elke stap een paar dagen of zelfs een week de tijd. Op die manier kan het al snel een aantal weken duren voordat je de borstvoeding volledig hebt afgebouwd, maar dat is ook normaal. Daar is ook helemaal niets mis mee. Hou ook in het achterhoofd dat elke situatie anders is, dus dat het bij jou perfect wat sneller kan gaan of wat langer kan duren. Als je baby de fles weigert, probeer je het gewoon de volgende dag nog eens opnieuw.

Tip 3: Kies de juiste opvolgmelk

We zeiden het eerder al: borstvoeding is eigenlijk de beste voeding die je je kindje kan geven, omdat het alle nodige voedingsstoffen bevat die je kleintje nodig heeft. Als je na 6 maanden moedermelk door flesvoeding wil vervangen, is het dus van uiterst belang dat je de juiste opvolgmelk kiest, zodat je baby zeker de noodzakelijke voedingsstoffen blijft binnenkrijgen. Voor je de overstap maakt, ga je beste eens bij een gezondheidsprofessional te rade, zodat je er zeker van bent dat je de juiste formule kiest. Ook bij Nutricia weten ze maar al te goed dat het overstappen op flesvoeding een grote stap is. Daarom ontwikkelden voedingsdeskundigen en onderzoekers Nutrilon® Profutura hun meest geavanceerde formule op basis van jarenlang onderzoek. Nutrilon® Profutura bevat hun grootste hoeveelheid HMO’s, maar ook melkvet, GOS/FOS-vezels, omega 3 en 6, en, zoals alle opvolgmelk, vitamines C en D.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…