Boris Johnson verlengt lockdown tot maart
De lockdown in Engeland zal zeker drie weken langer duren dan eerst voorzien. De Britse premier Boris Johnson hoopt dat scholen terug kunnen openen...
Inhoud
Elke ouder wil zijn pasgeboren kind het beste geven en dat geldt ook voor de voeding die je kindje binnenkrijgt. Kersverse ouders zitten echter vaak met heel wat onzekerheden wat het ideale voedingspatroon voor hun baby betreft:
In dit artikel proberen we alvast een paar van deze vaak gestelde vragen te beantwoorden!
Algemeen wordt aangenomen dat je met vaste voeding mag beginnen wanneer je baby tussen de vier à zes maanden oud is. Bovendien moet je kindje tegen dan goed rechtop kunnen zitten en goed kunnen slikken.
Maar hoe weet je nu wanneer je kindje hier precies klaar voor is? Daarvoor let je best op een aantal specifieke signalen:
Merk je deze signalen op? Dan is de kans groot dat je baby klaar is voor vaste voeding. Twijfel je toch nog? Dan kan je altijd advies vragen aan je huisarts.
Wat en hoeveel je kindje precies moet eten, hangt natuurlijk af van de leeftijd. Tijdens de eerste zes levensmaanden is borstvoeding of flessenmelk de belangrijkste voedingsbron. Daarna kan worden overgestapt op vaste voeding.
Wanneer je dit doet, begin je best met ‘oefenhapjes’, zodat je kindje langzaamaan kan wennen aan het idee, de smaak en de textuur van vaste voeding. Groentesoorten zoals wortel of pompoen zijn ideaal om mee te beginnen, omdat deze van nature vrijzacht van smaak zijn.
Het kan zijn dat je kindje iets aanvankelijk niet lust, maar blijf dan toch proberen. Een kind moet de kans krijgen om voldoende van verschillende smaken te kunnen proeven. Pas na een aantal keer proeven zal je kindje bepaalde smaken leren waarderen, het kan tot wel 10x proberen duren.
Eens je je baby volledige warme maaltijden begint te geven, kan je bepaalde richtlijnen voor de ideale verhouding hanteren. Dit is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van je baby.
Voor een kind dat tussen de 6 en 11 maanden oud is, bestaat de perfecte warme maaltijd bijvoorbeeld uit 25 gram vis of vlees, 125 gram groenten, en 50 gram aardappelen of pasta.
Het kan natuurlijk zijn dat je kindje meer of minder eet, maar probeer dan toch deze verhoudingen aan te houden. Probeer je kindje ook regelmatig water te laten drinken tussen de maaltijden, zodat het aan de smaak van water went en later niet alleen ‘zoete’ dranken wil drinken.
Raakt een potje babyvoeding niet in één keer op? Neem de
helft van de Olvarit maaltijd of fruit uit het potje Olvarit. De andere helft
kan je goed afgesloten bewaren in de koelkast tot de volgende dag. De voeding
die opgewarmd werd of waar speeksel mee in aanraking kwam via het lepeltje,
gooi je weg als het niet meteen opgegeten werd.
De lockdown in Engeland zal zeker drie weken langer duren dan eerst voorzien. De Britse premier Boris Johnson hoopt dat scholen terug kunnen openen...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon