Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dit is de ideale verhouding van een warme maaltijd voor je baby

5 min read

Elke ouder wil zijn pasgeboren kind het beste geven en dat geldt ook voor de voeding die je kindje binnenkrijgt. Kersverse ouders zitten echter vaak met heel wat onzekerheden wat het ideale voedingspatroon voor hun baby betreft:

  • Om de hoeveel tijd moet ik mijn kindje eten geven?
  • Vanaf wanneer kan ik overschakelen op vaste voeding?
  • Wat is de ideale verhouding van een warme maaltijd?

In dit artikel proberen we alvast een paar van deze vaak gestelde vragen te beantwoorden!

Wanneer is je kindje klaar voor vaste voeding?

Algemeen wordt aangenomen dat je met vaste voeding mag beginnen wanneer je baby tussen de vier à zes maanden oud is. Bovendien moet je kindje tegen dan goed rechtop kunnen zitten en goed kunnen slikken.

Maar hoe weet je nu wanneer je kindje hier precies klaar voor is? Daarvoor let je best op een aantal specifieke signalen:

  • Begint je kindje smakgeluidjes te maken?
  • Sabbelt je kindje op zijn handjes?
  • Wordt je kindje ‘s nachts wakker, hoewel het vroeger doorsliep?

Merk je deze signalen op? Dan is de kans groot dat je baby klaar is voor vaste voeding. Twijfel je toch nog? Dan kan je altijd advies vragen aan je huisarts.

Wat en hoeveel moet je kindje eten? Wat is de ideale verhouding?

Wat en hoeveel je kindje precies moet eten, hangt natuurlijk af van de leeftijd. Tijdens de eerste zes levensmaanden is borstvoeding of flessenmelk de belangrijkste voedingsbron. Daarna kan worden overgestapt op vaste voeding.

Wanneer je dit doet, begin je best met ‘oefenhapjes’, zodat je kindje langzaamaan kan wennen aan het idee, de smaak en de textuur van vaste voeding. Groentesoorten zoals wortel of pompoen zijn ideaal om mee te beginnen, omdat deze van nature vrijzacht van smaak  zijn.

Het kan zijn dat je kindje iets aanvankelijk niet lust, maar blijf dan toch proberen. Een kind moet de kans krijgen om voldoende van verschillende smaken te kunnen proeven. Pas na een aantal keer proeven zal je kindje bepaalde smaken leren waarderen, het kan tot wel 10x proberen duren.

Eens je je baby volledige warme maaltijden begint te geven, kan je bepaalde richtlijnen voor de ideale verhouding hanteren. Dit is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van je baby.

Voor een kind dat tussen de 6 en 11 maanden oud is, bestaat de perfecte warme maaltijd bijvoorbeeld uit 25 gram vis of vlees, 125 gram groenten, en 50 gram aardappelen of pasta.

Het kan natuurlijk zijn dat je kindje meer of minder eet, maar probeer dan toch deze verhoudingen aan te houden. Probeer je kindje ook regelmatig water te laten drinken tussen de maaltijden, zodat het aan de smaak van water went en later niet alleen ‘zoete’ dranken wil drinken.

Mag ik een potje babyvoeding dat niet helemaal op is de volgende dag nog aan mijn kindje geven?

Raakt een potje babyvoeding niet in één keer op? Neem de helft van de Olvarit maaltijd of fruit uit het potje Olvarit. De andere helft kan je goed afgesloten bewaren in de koelkast tot de volgende dag. De voeding die opgewarmd werd of waar speeksel mee in aanraking kwam via het lepeltje, gooi je weg als het niet meteen opgegeten werd.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…