Wist je dat niet alleen zwangere vrouwen, maar ook baby’s af en toe last hebben van kwaaltjes? Gelukkig zijn deze in de meeste gevallen onschuldig. Toch is het belangrijk om te weten waar je baby precies last van heeft, en wat je eraan kan doen, zodat je het ongemak van je kindje zo snel mogelijk kunt verlichten. We zetten daarom drie veelvoorkomende kwaaltjes op een rij.
Krampen
De kans is groot dat je kindje vroeg of laat wel eens last krijgt van darmkrampjes. Dat kwaaltje is niet alleen vervelend, het komt ook vaak voor. De darmen van baby’s zijn immers nog niet helemaal ontwikkeld. Hierdoor hebben ze moeite met het verwerken van nieuwe voeding. Borstvoeding is de beste voeding die je je kindje kan geven. Maar soms is het door omstandigheden simpelweg niet (meer) mogelijk om borstvoeding te geven, of wil je het na 6 maanden liever combineren met flesvoeding. Zo kan de overgang van borstvoeding naar flesvoeding in het begin moeilijk verlopen. Bovendien drinken baby’s vaak gulzig, waardoor er veel lucht mee komt. Dit verhoogt de kans op krampen. Het kan helpen om de buik van je kindje even zachtjes met warme handen te masseren. Daarnaast kan je je kindje ook aangepaste voeding geven. Vraag je arts om advies.
Kolieken
Kersverse ouders zullen het geweten hebben: baby’s huilen veel. Het is nu eenmaal de enige manier waarop ze je kunnen duidelijk maken dat er iets aan de hand is. Als je kindje onophoudelijk blijft huilen, kan het zijn dat je baby last heeft van kolieken. Dit zijn krampjes die optreden in de wand van holle organen zoals de darmen, maag en slokdarm. De precieze oorzaak is jammer genoeg niet altijd duidelijk. Meestal gaan de klachten wel over eens je baby drie maanden oud is.
Er bestaan een paar manieren om je huilende baby te kalmeren. Je kan je kindje wiegen of ermee heen en weer lopen. De voortdurende beweging werkt kalmerend. Lichte achtergrondgeluiden kunnen je kindje ook wat afleiden. Je kan je kleintje ook in een grote, dunne deken wikkelen, zodat hij of zij zich veilig, comfortabel en warm voelt. Lichtjes over de rug wrijven kan de druk op het buikje wegnemen. Verder bekijk je best ook eens even het voedingspatroon. Bepaalde producten zoals kool, uiten en melkproducten kunnen de krampjes net veroorzaken of erger maken.
Constipatie
Het is een fabeltje dat je kindje elke dag stoelgang moet hebben. Hoe vaak je baby ontlasting heeft, is sterk afhankelijk van de voeding die hij of zij krijgt. Het is vooral belangrijk dat je erop let of je kindje last heeft van de ontlasting. Moet het veel moeite doen? Huilt je kindje veel? Laat het veel windjes, maar is er geen stoelgang? Indien dat het geval is, kunnen we van constipatie spreken. Dit kwaaltje duikt vaak op wanneer je het voedingspatroon van je baby verandert. In dit geval verloopt de stoelgang moeilijk of heeft je kindje pijn. Gelukkig beginnen de darmen na een tijdje aan de nieuwe voeding te wennen, en gaat het kwaaltje dus vanzelf over. Je kindje zal automatisch ook minder last hebben van constipatie naarmate het ouder wordt omdat de darmen zich beter ontwikkelen.
Heeft je baby last van deze kwaaltjes? Dan kan er ook een onderliggende reden aanwezig zijn, zoals een allergische reactie op bepaalde stoffen. We raden dan ook aan om steeds contact op te nemen met de huisarts of kinderarts hiervoor.