Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De lunchkeuze van de Belg: gezondheid, gemak & variatie voorop

Gezond.be
3 min read

Lunchen, voor de een betekent dat een snelle hap achter de computer, voor de ander uitgebreide quality time met de collega’s. Om de lunchgewoontes in kaart te brengen, deed Mepal onderzoek bij 831 Belgen.

Belg kiest voor bewust lunchen

Het meebrengen van je eigen lunch is een bewuste keuze: goed voor je gezondheid, het milieu én je portemonnee. En of de Belg dat begrepen heeft! Het overgrote deel van de Belgische respondenten (96%) neemt zelf hun lunch mee naar het werk. 67% geeft zelfs aan nooit lunch te kopen op de werkvloer of in een nabijgelegen supermarkt. De belangrijkste motivatie om zelf hun eten en/of drinken mee te nemen? Het gezondheidsaspect (73%), gevolgd door het gemak (64%), alsook de variatiemogelijkheden (47%).

Dat de Belg daarnaast ook steeds meer stilstaat bij duurzaamheid blijkt uit de resultaten: 11% van de respondenten geeft aan dat hun belangrijkste motivatie om zelf lunch mee te nemen, duurzaamheid is. Dit merken we ook uit de resultaten wanneer er naar opbergopties gevraagd werd. Het groot merendeel van de respondenten (85%) neemt hun lunch mee in een brooddoos, een veel kleiner aandeel (22%) van de respondenten kiest voor minder duurzame opties zoals plastic zakjes (9%), aluminium of vershoudfolie (11%) of een papieren zak (2%). In vergelijking met het onderzoek van vorig jaar, waarbij 36% koos voor een minder duurzame optie, is dit een positieve stijging. Ook bij de kinderen zet deze stijgende trend zich voort: er wordt bijna altijd voor een brooddoos gekozen (94%). Slechts 2% krijgt de lunch mee in plastic zakjes of aluminium of vershoudfolie.

Wat en hoe lunchen we?

Zoals hierboven reeds aangehaald, vinden Belgen het heel belangrijk om variatie in hun lunch te hebben. Koplopers blijven boterhammen, aangevuld met fruit en/of rauwkost (75%). Daarnaast zijn left-overs (55%), yoghurt met muesli/granola (53%) en salades ook erg populair (52%) op de werkvloer.

Naast wat er in de brooddoos wordt meegenomen, is het ook belangrijk om te kijken naar hoe we ons omringen tijdens deze momenten van rust. Lunchen geeft energie, maar samen lunchen met collega’s geeft nóg meer energie. Gezamenlijk lunchen is niet alleen gezellig, maar ook zeer goed voor de productiviteit. Als Belg kiezen we er dan ook massaal voor om gezellig met onze collega’s te lunchen (72%). Toch luncht 18% liever nog alleen en kiest 29% ervoor om op de werkplek zelf te eten, wat voor 20% van de respondenten zijn/haar/hun bureau is.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…