Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

10 tips voor een gezonde maaltijd!

Olivier
5 min read

Wil jij ook weten hoe je gezond kunt koken? Lees dan de tien tips in dit artikel goed door, want in deze tips lees je hoe je gemakkelijk gezond kunt koken voor een gezonde leefstijl.

Tip 1: Maak een salade

Een salade is een gemakkelijke maaltijd die bovendien erg gezond is. Als je alle ingrediënten in huis hebt, kun je een salade al binnen enkele minuten op tafel zetten. Maar let wel op, want er zijn verborgen vetten te vinden in veel salades.

Kies bijvoorbeeld niet voor kaas, spekjes, nootjes en croutons in de salade, maar kies slechts voor één van deze ingrediënten. Doe je alle ingrediënten in de salade, dan is de kans namelijk groot dat jouw lekkere salade meer calorieën bevat dan een pizza. Let er tot slot op dat je niet te veel dressing gebruikt, want dit is een echte dikmaker in salades.

2. Heb je een voorliefde voor pasta?

Kies dan voor volkoren pasta, want dit is gezonder dan de niet-volkoren variant. En gebruik je ook nog graag kaas op je pasta, let er dan op dat je parmezaanse kaas gebruikt in plaats van geraspte kaas.

Parmezaanse kaas heeft namelijk een sterkere smaak, waardoor je minder nodig hebt om de echte kaassmaak te proeven in je pasta.

3. Gebruik minder zout en meer verse kruiden

Verse kruiden bevatten een natuurlijke, lekkere smaak en zijn gezonder voor je dan zout. Door verse kruiden te gebruiken, ben je dan ook gezonder bezig dan wanneer je een pot zout op je eten uitstrooit.

Gebruik meer verse kruiden
Gebruik meer verse kruiden

4. Doe al je boodschappen in één keer, bijvoorbeeld één keer in de week

Als je al je boodschappen in één keer doet, heb je voldoende ingrediënten en voedingsmiddelen in huis om lekkere, gezonde maaltijden te maken.

Moet je ’s avonds na je werk nog naar de supermarkt om voedingsmiddelen te kopen voor de maaltijd van die avond, dan is de kans groter dat je hier geen zin in hebt of uiteindelijk toch kiest voor een andere, minder gezonde maaltijd.

5. Doe nooit boodschappen als je honger hebt

Als je echt gezond wil koken, is het belangrijk om alleen gezonde ingrediënten in huis te halen. Doe je boodschappen als je honger hebt, dan is de kans groter dat je met allerlei lekkernijen thuiskomt en dus minder gezond kookt.

6. Gebruik niet te veel bakvet

En leg het vlees of de vis pas in de pan als de olie, boter of margarine goed heet is. Als je dit doet, neemt het vlees of de vis namelijk minder vet op.

Olie is heet genoeg als het gaat dampen en margarine en boter zijn heet genoeg als het schuim is weggetrokken.

7. Kook minder grote hoeveelheden

Vind jij het ook zo moeilijk om eten weg te gooien en ben je snel geneigd om te veel te eten? Kook dan minder grote hoeveelheden en je weet zeker dat je niet te veel gaat eten.

8. Bewaar eten dat je over hebt voor de volgende dag

Toch te veel gekookt? Zet de restjes dan gewoon in de koelkast voor de volgende dag. Zo voorkom je dat je te veel gaat eten en heb je de volgende dag nog een lekkere, gezonde maaltijd zonder dat je achter het fornuis hoeft te gaan staan.

9. Kies vaker voor vleesvervangers of vis

Je hoeft niet iedere dag vlees te eten, dus kies ook eens een keer voor de gezonde vleesvervangers of neem eens een visje bij het avondeten.

10. Eet altijd 200 gram groenten bij je maaltijd

Lukt dit niet? Eet dan een salade of een soep bij je maaltijd om toch voldoende groenten binnen te krijgen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…