Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De voordelen van koken met margarine

Camille
3 min read

Margarine is een vervanger van de klassieke (room)boter en bevat volgens onderzoek de minst verzadigde vetten. Zo blijkt margarine de gezondste manier om mee te koken.  Maar klopt dit ook werkelijk?

Koken met margarine

Wie lekker en gezond wil koken, kiest het best voor variatie. Dat wil zeggen veel groenten, fruit, volkoren producten en magere zuivelproducten. Daarnaast is het ook belangrijk om op de juiste manier een maaltijd te bereiden. Je kan onder andere gebruik maken van boter, olie of margarine. Margarine is een goede keuze.

Voordelen margarine

1.Vetten

Vet geeft je lichaam noodzakelijke energie ( calorieën) en speelt een belangrijke rol in je voeding. Maar vanzelfsprekend is niet alle vet hetzelfde. Je hebt enerzijds verzadigde en anderzijds onverzadigde vetten.  Vooral de meervoudig onverzadigde vetten zijn goed voor je gezondheid, de verzadigde vetten niet.  Producten rijk aan onverzadigde vetten zijn altijd van plantaardige oorsprong, maar komen ook voor in vette vis..

2.Vermindert cholesterol

Verzadigde vetten zijn niet goed voor je lichaam, omdat ze onder andere de cholesterol in je bloed kunnen verhogen. Onverzadigde vetten dragen bij tot de instandhouding van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. Vervang dus zoveel mogelijk producten die rijk aan verzadigde vetten zijn door producten die onverzadigde vetten bevatten. Door te kiezen voor gezonde vetten, ga je je hart en bloedvaten gezond houden. Gebruik daarom margarine in plaats van boter bijvoorbeeld.

Verzadigde vetten vind je onder andere in dierlijke producten zoals:

  • Boter
  • Kaas
  • Room
  • Etc.

Probeer deze producten te vermijden en te vervangen door gezondere producten.

3. Vitamines

De meeste vitamines worden uit onze voeding gehaald. Vetten zijn belangrijk voor de aanbreng van vet oplosbare vitaminen. Vitamine A, D, E en K zijn vet oplosbare vitaminen. Margarine bevat de vitamines A, D en E.

4. Voorkomen van hart – en vaatziekten

Zoals eerder aangehaald is het beter om verzadigde vetzuren te vermijden. Niet alleen verhogen verzadigde vetten het slechte cholesterolgehalte in het bloed, maar verhoogt ook te veel cholesterol het risico op hart – en vaatziekten.

Het is belangrijk om de juiste keuzes te maken in een gezonde levensstijl. Ook vet behoort tot deze categorie. Je moet zorgen dat je een evenwicht vindt tussen de energie die je binnenkrijgt via voeding, en de energie die je op een dag verbruikt. Vermijd zoveel mogelijk verzadigde vetten, door ze te vervangen door producten die rijk zijn aan meervoudige onverzadigde vetten.

 

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…