Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bewegingscoach Yves Devos: “Pro Well ondersteunt na obesitaschirurgie”

Anaïs Foriers
7 min read

Op Vitaya wordt sinds kort het programma ‘Afvallen en opstaan’ opnieuw uitgezonden. Yves Devos, de CEO van Pro Well, een bedrijf dat voedingssupplementen verdeelt, is daarin te zien als bewegingscoach. We hadden een gesprek met hem over overgewicht en hoe je dat het best kan aanpakken. 

Overgewicht en obesitas lijken wel de problemen van de moderne tijd. Fastfood, vetten, suikers en alcohol zijn een groot deel van onze dagelijkse voeding gaan uitmaken. 

“Globaal gezien is obesitas bijna verdrievoudigd tijdens de laatste veertig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In 2016 bleek meer dan 39 procent van de volwassenen wereldwijd overgewicht te hebben en zelfs 13 procent obees te zijn met een BMI van hoger dan 30. We lijken het ook door te geven aan onze kinderen. Zo’n 41 miljoen kinderen onder de 5 jaar en 18 procent van de kinderen tussen 5 en 18 jaar heeft overgewicht. Bovendien gaan de cijfers nog steeds in stijgende lijn.”

Hoe ontstaat obesitas eigenlijk?

“Obesitas is het resultaat van een chronisch onevenwicht tussen je energie-opname en energieverbruik. Je gewicht neemt toe door het eten van voedsel rijk aan vetten en suikers in combinatie met een gebrek aan beweging. Naast voeding en sport kunnen echter ook genetische of medische factoren een invloed hebben op je gewicht. Een hoog BMI kan tot gezondheidsproblemen leiden, van cardiovasculaire aandoeningen tot diabetes type 2, bepaalde soorten kanker en arthritis. Een BMI tusen de 30 en 35 vervijfvoudigt het risico op diabetes type 2 en slaapapneu en bij een BMI tussen de 40 en 45 is het risico zelfs acht keer groter.”

Wat doet Pro Well om dat probleem op te lossen? 

“De beste manier om overgewicht of obesitas te vermijden, is een gezonde levensstijl. Een evenwichtige voedingsstijl en voldoende beweging vormen daarbij de belangrijkste elementen. Bij alle programma’s die Pro Well uitwerkte, is het uiteindelijke doel hetzelfde: de patiënt laten afslanken met als doel zijn gezondheid te verbeteren en de patiënt stap per stap te laten evolueren naar een gezonde levensstijl met een evenwichtig voedingspatroon op basis van Mediteraanse voeding en een aangepast bewegingspatroon. De eerste weken van alle programma’s bestaat uit een zeer laag calorisch ketogeen dieet en zijn echter wel de belangrijkste in het verlies van vetmassa. Tijdens die ketogene fase streven we naar 5 tot 10% gewichtsverlies. Pro Well werkte verschillende programma’s uit voor allerlei doelstellingen en profielen:

  1. Metabolic FAST programma voor mensen met een BMI tussen 25 en 30. Het bestaat uit vier weken ketogene fase en zes weken controlefase.
  2. 4-fasen-dieet voor mensen met een BMI hoger dan 30 of met morbide obesitas, kiezen voor dat dieet in vier fasen. De duur van dit programma is afhankelijk van het gewichtsverlies in elke fase en ligt dus niet op voorhand vast.
  3. De Bariatric Box. Wie een medische ingreep laat uitvoeren om gewicht te verliezen, doet er goed aan zijn of haar lichaam daarop voor te bereiden. Met dit voorbereidingsprogramma van twee weken verlies je gewicht en krimpt het levervolume voor je operatie waardoor je het risico op complicaties vermindert en na de ingreep een groter gewichtsverlies behoudt.
  4. De Sarco Box. Dit pakket bevat producten rijk aan proteïnen, specifiek ontwikkeld om tijdens je gewichtverlies geen spiermassa kwijt te raken. Ideaal dus voor wie minder vet wil en meer spieren. 
  5. Bariawell. Tot slot bestaat er bij Pro Well ook een heel aangepast gamma aan voedingssupplementen na vermageringschirurgie om je vitaminen en mineralen op peil te houden.”

Pro Well doet ook meer dan het aanbieden van voedingsproducten?

“We bieden ook toegang tot een app die je sportieve activiteiten opvolgt én tot verschillende bewegingstherapeuten of persoonlijke trainers die je kunnen helpen met sporten. Pro Well werkt nauw samen met de medische sector om een gezonde levensstijl, voeding, beweging en kwalitatieve voedingssupplementen aan te bieden.”

Waarom is het verhelpen van obesitas zo belangrijk? 

“Zoals gezegd, kan een verhoogd BMI (>25) heel wat gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Je BMI met 1 eenheid naar beneden halen, resulteert in een stijging van 0,09 QALY voor mensen met overgewicht en een stijging van 0,14 QALY voor mensen met obesitas. QALY staat voor Quality Adjusted Life Year en is een maateenheid voor zowel levenskwaliteit als kwantieit (uitgedrukt over een termijn van meestal 20 jaar). Eén QALY staat gelijk aan één levensjaar in perfecte gezondheid.” Dat wil dus zeggen dat als je overgewicht hebt en je je BMI met 1 eenheid verlaagt, je levenskwaliteit de komende 20 jaar stijgt met 0,09. “Naast de gezondheisbevorderende effecten van het afvallen, is er eveneens een economische impact. Als elke Belg met overgewicht of obesitas zijn BMI met 1 eenheid zou verlagen, zou dat resulteren in een besparing van 2,8 miljard aan gezondheidskosten. Vandaar ook het belang van de gezondheidssector om steeds meer in te zetten op preventie.”

Soms is een vermageringsoperatie toch nodig. Wanneer is zo’n ingreep succesvol? 

“Het succes staat of valt met de juiste nazorg. Zo’n ingreep is een kantelpunt in de strijd tegen de kilo’s, maar het werk is nog niet gedaan. Meer dan dertig procent van de patiënten verwaarloost de nazorg, waardoor één op de drie nadien opnieuw bijkomt en soms zelfs meer weegt dan voor de ingreep. Je moet dus op een andere manier gaan eten en bewegen. Pro Well werkte daarom speciaal een programma uit voor die doelgroep.”

Hoe zorgt Pro Well ervoor dat ze na die ingreep op gewicht blijven en gezond blijven?

“We zetten mensen aan tot een langdurige verandering in levensstijl: met het gebruik van onze lifestyle-app kunnen we de patienten een voedings-of beweegschema toewijzen en kunnen patienten hun voeding en beweging bijhouden. Door de ingreep worden de inname en opname van calorieën en micronutriënten beperkt, waardoor de kans op tekorten aan micronutriënten stijgt en mensen zich minder fit kunnen voelen. Daarom bieden wij een gamma aan specifieke voedingssupplementen aan om dagelijks voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Bovendien is de eiwitinname van patiënten na de ingreep in heel veel gevallen onvoldoende. Door het aanbieden van eiwitrijke voeding, die dient als aanvulling van de gewone gezonde voeding, willen we ervoor zorgen dat patienten na hun operatie voldoende eiwitten innemen, om zo het verlies van spiermassa en spierkracht te voorkomen.” 

Het is dus ook belangrijk om je spiermassa niet uit het oog te verliezen…

“Een tekort aan eiwitten en spierversterkende beweging, zorgt er samen voor dat je spieren wegsmelten als sneeuw voor de zon. Je verliest dan wel gewicht, maar in de vorm van spieren in plaats van vet en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je voelt je futloos en slap in plaats van energiek. Spieren wegen meer dan vet en kunnen dus je BMI verhogen, maar om dat in perspectief te plaatsen, vergelijk je jouw percentage vetmassa met je percentage spiermassa. Daarnaast is ook het vetgehalte rond je buikstreek een belangrijke indicator van je gezondheid.”

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…