Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

6 medische oorzaken van overgewicht

Bram
2 min read

Je leeft gezond en toch blijft je gewicht hetzelfde, misschien is er iets meer aan de hand? Dit zijn de meest voorkomende medische oorzaken van overgewicht.

1.Een traag werkende schildklier

Als je schildklier te traag werkt dan kan dat overgewicht veroorzaken. Je zal je bovendien ook vermoeid en futloos voelen waardoor je minder beweegt. Een snelwerkende schildklier zal net het omgekeerde effect hebben. Je voelt je dan opgejaagd en je valt snel af. Ben je altijd moe en lijkt het alsof je geen gewicht kan verliezen? Vraag dan zeker aan je huisarts om je bloed te testen, een traag werkende schildklier komt relatief vaak voor.

2.Een erfelijke trage stofwisseling

In sommige families komt overgewicht vaker voor dan in andere. Dat heeft niet altijd met het voedingspatroon te maken, ook je stofwisseling kan de oorzaak zijn. Hoe snel je stofwisseling werkt is voor een groot deel genetisch bepaald. Als je een trage stofwisseling hebt zal het moeilijker zijn om gewicht te verliezen. Je kan je stofwisseling stimuleren door voldoende te bewegen en doorheen de dag 5 kleine en gezonde maaltijden te eten.

3.Bepaalde medicijnen

Verschillende medicijnen kunnen gewichtstoename en overgewicht veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan bètablokkers, antidepressiva, de anticonceptiepil en geneesmiddelen tegen epilepsie. Denk je dat je medicijnen de oorzaak kunnen zijn van je overgewicht? Praat er dan over met je arts.

4.Depressie of eetproblemen

Als je je depressief voelt kan je meer zin krijgen in calorierijke voedingsmiddelen. Blijf niet zitten met je sombere gevoelens en zoek hulp!

5.De menopauze

Als je ouder wordt zal je lichaam minder snel vet verbranden. Tijdens je menopauze ondergaat je lichaam hormonale veranderingen die gewichtstoename kunnen veroorzaken. Je zal je eetgewoonten moeten aanpassen als je ouder wordt.

6.Verminderde mobiliteit

Als je wegens ziekte minder kan bewegen dan kan dat tot gewichtstoename lijden. Vraag raad aan een diëtist en pas je dieet aan. 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…