Artsen die op verschillende diensten Intensieve Zorg werken, merken op dat een groot deel van de coronapatiënten kampt met overgewicht. En dat blijkt geen toeval te zijn. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het coronavirus harder toeslaat bij forse mensen. Al is daar momenteel nog geen wetenschappelijk bewijs voor.
Obesitasepidemie
We weten al lang dat te veel vet ongezond is. Mensen met overgewicht leven gemiddeld vijf jaar minder lang. De kans op chronische ziekten neemt zienderogen toe en diabetes, hartaandoeningen, hersenbloedingen en darm- en borstkanker komen vaker voor.
Ter info: artsen raden aan om een Body Mass Index (BMI) te hebben tussen 18,5 en 25. Dat cijfer drukt de verhouding uit tussen je lengt en gewicht.
We weten wat we moeten doen, maar doen het niet
De belangrijkste oorzaak voor overgewicht is nochtans bekend: we eten meer dan we verbruiken. Velen hebben slechte eetgewoonten en bewegen amper. Slechts 30 procent van onze landgenoten beweegt 2,5 uur per week matig intensief, en dat is het minimum dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ons aanbeveelt. Verder blijkt uit onderzoek dat maar 38 procent van de Belgen de aanbevolen twee porties fruit per dag eet. Slechts 33 procent komt aan de aangeraden dagelijkse hoeveelheid groenten. Maar een mens moet natuurlijk iets eten. Dat verklaart ook waarom 38 procent van de Belgen wel dagelijks zoute of zoete versnaperingen eet en frisdrank drinkt.
Obesitas is een indicator voor een zwaar verloop
In welke mate overgewicht het verloop van covid-19 beïnvloedt, is nog niet geheel duidelijk. Er zijn wereldwijd wel steeds meer aanwijzingen dat personen met obesitas meer kans maken om na besmetting met het coronavirus ernstige complicaties te ontwikkelen. Daardoor lopen ze dus een groter risico om in het ziekenhuis te belanden. Dat verklaart waarom er in veel ziekenhuizen een overrepresentatie van patiënten met obesitas is.
Hoe komt het dat het coronavirus harder toeslaat bij zwaarlijvige mensen?
Diabetes
Wanneer het coronavirus toeslaat bij mensen met obesitas, kampen zij vaak al met andere lichamelijke klachten. Artsen treffen vaak in het bloed van zware coronapatiënten verhoogde suikerwaarden aan omdat ze kampen met diabetes type 2. Veel zwaarlijvige patiënten zijn hier zelfs niet van op de hoogte. Wie als persoon met diabetes covid-19 krijgt, maakt meer kans op het ontwikkelen van ernstige symptomen omdat hun afweersysteem al op voorhand verzwakt is.
Vetmassa maakt beademing moeilijker
Dat obesitaspatiënten die het coronavirussen stevig te pakken hebben, het extra moeilijk hebben om te ademen, staat als een paal boven water. De vetmassa die rond de longen zit, biedt weerstand wanneer de longen zich proberen te vullen.
Als een coronapatiënt moeilijk kan ademen, leggen dokters hem of haar op de buik omdat die positie de doorbloeding van de longen verbetert. Maar als die buik in de weg ligt en te hard duwt op de matras, blokkeert hij het bloed dat vanuit de benen naar boven stroomt waardoor vervolgens ook de bloeddruk zakt. En dat is niet echt de bedoeling. Het is bovendien voor de verpleging ook geen evidente taak om iemand van pakweg 130 kilo om te draaien…
Experts vrezen voor landen met overgewicht
Bovenstaande factoren verklaren waarom veel experts zich grote zorgen maken over wat de verdere verspreiding van het coronavirus in de Verenigde Staten zal teweegbrengen. Maar liefst twee op de drie Amerikanen kampt met zwaarlijvigheid. De dodentol in de VS dreigt dus ook erg hoog op te lopen.