Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Overgewicht bepalen met BMI

Olivier
4 min read

Als er sprake is van overgewicht, is er te veel vet in het lichaam opgeslagen. Dit komt omdat er meer calorieën worden ingenomen dan dat er calorieën verbrand worden, waardoor het lichaam de overtollige calorieën in het lichaam opslaat in de vorm van vet.

Overgewicht bepalen met BMI

Om te bepalen of je overgewicht hebt, kun je de Body Mass Index (BMI) gebruiken. Hoe hoger de Body Mass Index, hoe hoger het overgewicht en hoe meer kans je hebt op gezondheidsproblemen die bij overgewicht komen kijken.

Je kunt je BMI gemakkelijk online berekenen, door een calculator voor de BMI te gebruiken. Als je een BMI hebt tussen de 18,5 en 25, heb je een gezond gewicht. Is je BMI hoger dan 25, dan is er sprake van overgewicht. En heb je een BMI van hoger dan 30, dan is er zelfs sprake van obesitas.

De oorzaak van overgewicht

Zoals al eerder vermeld, ontstaat overgewicht door een te grote hoeveelheid calorieën. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, slaat je lichaam de overtollige calorieën namelijk op in vet. Hoe meer calorieën je eet, des te meer vet je krijgt. Zo ontstaat uiteindelijk overgewicht.

In de meeste gevallen is overgewicht dan ook een direct gevolg van een verkeerde leefstijl, waarbij men te veel eetniet gezond eette weinig beweegt of een combinatie van deze factoren heeft. Zo kan men overgewicht krijgen als men te veel eet en niet gezond eet, maar ook als men te veel eet en ook niet voldoende beweegt. In het laatste geval kan men alsnog gezond eten, maar als de calorieën die het lichaam binnenkomen niet verbrand worden, ontstaat er alsnog overgewicht. In feite neem je bij overgewicht dus meer calorieën dan je in feite nodig hebt. Daarnaast beweeg je te weinig in verhouding met de calorieën die je binnenkrijgt, waardoor het lichaam de overtollige energie opslaat in de vorm van vet. Hierdoor stijgt het gewicht en ontstaat er overgewicht.

In sommige gevallen kan overgewicht ook ontstaan als complicatie van een bepaalde aandoening of als bijwerking van een bepaald medicijn, maar dit komt minder vaak voor. De meeste mensen met overgewicht hebben dit te danken aan het eten van te veel calorieën in vergelijking met de calorieën die men verbrandt.

De symptomen van overgewicht

Om erachter te komen of je overgewicht hebt, kun je eenvoudig de BMI berekenen en de resultaten van deze test bekijken. Is je BMI hoger dan 25, dan is er sprake van overgewicht. Daarnaast is overgewicht te herkennen een enkele duidelijke symptomen, zoals het opslaan van vet en lichamelijke problemen, zoals een verminderde conditie, kortademigheid en moeite hebben met bewegen.

De gevolgen van overgewicht

Als je overgewicht hebt, heb je meer kans om bepaalde aandoeningen te krijgen. Zo heb je meer kans om diabetes type 2 te ontwikkelen, hart- en vaatziekten te krijgen, een verhoogde bloeddruk te krijgen, bepaalde vormen van kanker te ontwikkelen en galziekten en gewrichtsaandoeningen te krijgen. Daarnaast voelen mensen met overgewicht zich vaak niet gelukkig, omdat zij ontevreden zijn met hun lichaam en veel beperkingen ervaren in het dagelijks leven. Zo kan overgewicht niet alleen lichamelijk voor problemen zorgen, maar ook geestelijk. Het is dan ook noodzakelijk om zo snel mogelijk af te vallen in het geval van overgewicht, om de gevolgen van overgewicht te uit de weg te gaan.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…