Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bestralingsbeschadiging

Bestralingsbeschadiging is een fenomeen dat vaak optreedt in een periode dat je toch al behoorlijk veel te verduren hebt gehad. Bij kanker, en dan in het bijzonder bij borstkanker, wordt vaak een combinatie gebruikt van chemotherapie en radiotherapie (bestraling). Als gevolg van deze bestralingen kunnen er bepaalde klachten ontstaan. Dit kan tijdens een behandeling al gebeuren maar even goed pas na een behandelsessie of een reeks van behandelingen. In de medische wereld wordt er vaak gesproken van vroege radiatieschade.

Symptomen van een bestralingsbeschadiging

Als patiënt zul je te maken krijgen met onprettige symptomen zoals onder andere:

 • een roodverkleuring van je huid,
 • een overgevoeligheidsreactie als je de huid aanraakt,
 • pijn,
 • jeuk,
 • een vervelend warmtegevoel.

Een aantal afwijking aan de huid zullen zich pas veel later openbaren, dit wordt de zogenaamde late radiatieschade genoemd. De beschadigingen zijn vooral waar te nemen op de huid en het daaronder gelegen weefsels. De symptomen zullen doorgaans pas vanaf zes maanden, tot een groot aantal jaren, na een behandeling ontstaan.

De ernst van een bestralingsbeschadiging

De ernst van de schade, die toe is gebracht aan de huid en/of de weefsels, kan uiteenlopen van lichte- tot ernstige klachten en symptomen. Deze klachten en symptomen verschillen echter een beetje van de schade die in een eerder stadium van de behandeling kan ontstaan. In allebei de gevallen zal echter pijn voorkomen, maar bij de late bestralingsbeschadiging zal er sprake zijn van meer zwelling (oedeem) en een verharding van het weefsel ontstaan, terwijl de huid rood kan verkleuren. Dergelijke veranderingen en klachten gaan in de regel niet zonder medisch ingrijpen over en kunnen, naarmate de tijd verstrijkt, zelfs verergeren.

In ernstige gevallen van bestralingsbeschadiging zal er sprake zijn van:

 • een voortdurende hevige pijn, zeker bij aanraking,
 • veel opeenhopingen van vocht in de huid (oedeem),
 • roodheid over een groot deel van de huid,
 • veranderingen van de vorm van de huid en het weefsel,
 • verlies van de bepaalde lichaamsfuncties.
 • de pijn kan niet alleen heer erg, maar soms zelfs niet te behandelen, zijn.

Het behandelen van een bestralingsbeschadiging

Bij bestralingsbeschadiging kunnen zowel de pijn als de vochtophopingen worden behandeld met respectievelijk pijnstillende medicijnen en een zogenaamde lymfoedeem-therapie. Deze therapie dient te voorkomen dat de zwelling verergerd en op zich al meer pijn zal veroorzaken.

Op het moment dat je last hebt van heviger klachten dan zal er door je behandelend artsen aanvullend onderzoek gedaan dienen te worden om uit te sluiten dat er een recidief van de kanker, of een chronische ontsteking, aanwezig is. Dergelijke late- en ernstige symptomen en klachten zijn in een heleboel gevallen niet eenvoudig te behandelen. Daarnaast kun je te maken krijgen met complicaties, zoals:

 • pijn als gevolg van dystrofie,
 • pijn als gevolg van een eventuele amputatie,
 • pijn als gevolg van een beschadiging die ontstaan is aan je zenuwen (neuralgische pijnen).

Behandelen met PEA crème met het supplement palmitoylethanolamide

Uit een wetenschappelijke studie, die uitgevoerd is in Italië, is vast komen te staan dat een behandeling met PEA-houdende crème de symptomen zeer zeker verbeterd zonder dat er vervelende bijwerkingen aan te pas kwamen. Tijdens het onderzoek kregen 42 patiënten, die bestraald werden voor kanker van het hoofd en de nek; de PEA-houdende crème.

In het gros val alle gevallen zal er ook sprake zijn van pijn waardoor het aan te raden is om niet alleen de PEA-houdende crème, maar ook de PEA-capsules te gebruiken. De capsules dien je in elk geval samen met de crème te gebruiken voor de duur van twee maanden. Pas dan kun je goed beoordelen of PEA de cellen goed beschermd en de pijn genoeg weet te stillen.