Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 feiten en fabels over 5G en de invloed op je gezondheid

Camille
4 min read

Het is je hoogstwaarschijnlijk niet ontgaan: sinds de opkomst van het nieuwe 5G-netwerk vlogen de geruchten over de nieuwe technologie je rond de oren. Van gezondheidskwaaltjes tot complottheorieën, je kan het zo gek niet bedenken of het 5G-netwerk had er iets mee te maken. Nieuwsgierig naar de feiten en fabels over de beruchte 5G-technologie? Hieronder ont- of bekrachtigen we 5 beweringen over het 5G-netwerk.

Van zelfrijdende auto’s tot operaties van op afstand, de mogelijkheden die de 5G-technologie ons biedt zijn eindeloos. Toch is niet iedereen even enthousiast over de nieuwe communicatietechnologie. Zo zijn er al meerdere 5G-antennes in vlammen opgegaan, uit schrik dat het 5G-netwerk bijdraagt aan de verspreiding van het corona-virus. De leden van enkele anti-5G-groepen denken op hun beurt dat de 5G-stralingen een negatieve invloed op onze gezondheid hebben. Welke complottheorieën over het 5G netwerk zijn gebakken lucht? En welke geruchten mag je als waarheid aannemen?

1. Het corona-virus en het 5G-netwerk hebben een verband

Fabel. Het gerucht deed de ronde dat Wuhan, de Chinese stad waar het corona-virus voor het eerst uitbrak, de eerste stad was met een 5G-netwerk. In werkelijkheid pakte niet China, maar Zuid-Korea als uit met de 5G-technolgie. De inwoners van Seoul konden als eerste begin april 2019 verbinding maken met het 5G-netwerk.

Eerder staken anti-5G-activisten in Engeland en Nederland verschillend 5G-antennes in brand, omdat zij geloofden dat 5G-straling effect zou hebben op de verspreiding van het corona-virus. Ook deze bewering klopt niet. Tot op heden is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat de 5G-technologie gelinkt is aan COVID-19.

2. 5G-stralingen doodt vogels

Fabel. In de Nederlandse stad Den Haag zijn in 2018, honderden doden spreeuwen teruggevonden in het Huijgenspark, dit na de installatie van een 5G-antenne middenin het park. Uit verder onderzoek bleek dat de vogels vergiftigd waren. Bovendien was er toen nog geen sprake van een 5G-netwerk in Nederland.

3. 5G Gebruikt een hoger frequentie dan 4G

Feit. De frequentie van de radiogolven die een 5G-antenne uitzendt ligt hoger dan die van een 3G- of 4G-netwerk. Maar een hogere frequentie betekent niet automatisch een hoger stralingsgevaar. Terwijl 3G- en 4G-stralingen ons lichaam kunnen binnendringen en dieperliggend weefsel kunnen bereiken, kunnen 5G-stralingen enkel onze oppervlaktelagen bereiken. De mogelijke effecten van de 5G-technologie op de huid- en ooglagen die op de oppervlakte liggen, moeten nog verder onderzocht worden.

4. De 5G-stralingen zijn kankerverwekkend

Fabel. Uit wetenschappelijk onderzoek kon men tot op vandaag niet aantonen dat 5G-stralingen kankerverwekkend zouden zijn. Op de vraag of deze stralingen kanker kunnen veroorzaken is er nog geen duidelijk antwoord. Wel is er bestaand wetenschappelijk onderzoek naar vergelijkbare frequenties als die van een 5G-netwerk, waaruit ze de mogelijke gezondheidsrisico’s kunnen inschatten. In België gelden er trouwens blootstellingslimieten voor radiofrequenties. Je kan dus op je twee oren slapen, dat het Belgische 5G-netwerk veilig is voor je gezondheid.

5. 5G-stralingen wekken warmte op.

Feit. 5G-Stralingen wekken inderdaad warmte op. Maar deze zijn enkel schadelijk in extreem hoge hoeveelheden. Net zoals 3G en 4G werkt 5G via radiogolven, en radiogolven zijn elektromagnetische stralingen. Deze stralingen brengen energie over op mens en dier. Een deel van die energie, en dus ook warmte wordt opgenomen door het lichaam. De hoeveelheid warmte die 5G-stralingen veroorzaken is veel te klein om schadelijk te zijn. Straffer nog, er is tot op vandaag nog geen opwarming vastgesteld als gevolg van de 5G-technologie.

Meer weten over de stand van zaken in België en ontwikkelingen van de 5G-technologie? Neem een kijkje op https://omgeving.vlaanderen.be/straling-en-5g en https://ec.europa.eu/digital-single-market/en.

Door Camille

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…