Bindingsangst is een begrip dat afkomstig is uit de psychologie en betreft het gevoel of het gedrag dat je je vrijheid zult verliezen op het moment dat je een relatie aangaat. Als je lijdt aan bindingsangst dan heb je in de regel problemen met zaken die met intimiteit te maken hebben.
Oorzaken van bindingsangst
De oorzaken van bindingsangst zijn erg divers en kun je in de regel vinden:
- in je kinderjaren,
- bij traumatische ervaringen eerder in je leven,
- de opvoeding die je hebt genoten,
- factoren die genetisch zijn bepaald.
Symptomen van bindingsangst
Als je lijdt hebt aan bindingsangst dan heb je te maken met bepaalde symptomen. Hierbij kun je onder andere denken aan:
- je gaat doorgaans maar voor korte tijd een relatie aan.
- je hebt twijfels over je partner: is dit wel de ware voor je?
- je kunt je partner het idee, of gevoel, geven dat hij of zij te veel aandacht van je opeist,
- je brengt meer tijd door met je vrienden in vergelijking tot de tijd die je met je geliefde samen bent,
- je bent huiverig voor het aangaan van verbintenissen, zoals:
- het aangaan van een (liefdes)relatie,
- samenwonen,
- trouwen.
Als je zelf bindingsangst hebt dan merk je dat aan de volgende dingen:
- je bent erg gesteld op je vrijheid,
- je verblijft liever bij je vrienden dan bij je partner,
- het intiem zijn met je partner zal soms problematisch zijn,
- een voorstelling van de toekomst maken doe je liever niet,
- de gedachte aan samenwonen of trouwen vind je benauwend,
- met je partner wil je niet te vaak samenzijn,
- je twijfelt tussen de relatie met je partner en het vrijgezellenbestaan,
- een serieuze- of langdurige relatie is niets voor jou,
- je ervaart geen spanning in je relatie en zoekt deze bij vrienden of zelfs door vreemd te gaan.
Als je partner aan bindingsangst lijdt dan is dat zeker niet prettig omdat je dan vaak aan jezelf begint te twijfelen. Je kunt zelfs gaan denken dat je niet goed genoeg bent voor je partner of een relatie. Toch mag je het jezelf zeker niet verwijten. Je kunt er immers niets aan doen dat je partner last van bindingsangst heeft. Hieronder hebben we een aantal kenmerken op een rijtje gezet die herkenbaar zijn als je partner aan bindingsangst lijdt.
- Als het aan jou ligt dan zijn jullie zo vaak als mogelijk samen. Je partner vindt één of twee ontmoetingen per week echter meer dan genoeg,
- Je partner verwijt je regelmatig dat je hem, of haar, te veel claimt. Als het aan je partner ligt dan zijn dagelijkse belletjes of sms’jes helemaal niet nodig terwijl jij dit juist leuk vindt,
- Hoe erg je ook je best doet, voor je partner lijkt het nooit goed genoeg te zijn,
- Als je toekomstplannen wilt bespreken dan zal je partner deze zo snel mogelijk afkappen: de gezamenlijke toekomst lijkt een taboe te zijn,
- Familie en vrienden van je partner worden meestal niet, met tegenzin of pas laat, aan je voorgesteld,
- In tegenstelling tot een normale relatie, die alsmaar beter zal gaan naarmate je langer samen bent, zal een relatie met een partner met bindingsangst steeds meer bergafwaarts gaan als je wat langer bij elkaar bent.
Wat is er tegen bindingsangst te doen?
Op het moment dat je zelf aan bindingsangst lijdt dan zul je daar het liefst aan toegeven. Je loopt daardoor echter wel het risico om een leuke relatie mis te lopen. Het is dus een minder ideale situatie dan je soms aan jezelf wilt toegeven. Gelukkig kun je wat aan je bindingsangst doen. Hieronder hebben we een paar adviezen en tips voor je opgesomd.
- Je kunt het beste je probleem bespreekbaar maken hoe lastig dit ook voor je is. Door je gevoelens met je partner te bespreken kom je misschien samen tot een goede oplossing. In veel gevallen zul je wat meer begrip krijgen en zal je partner gerustgesteld worden dat het niet aan hem, of haar, ligt dat je op een bepaalde manier reageert.
- Zoek samen met je partner naar een compromis en probeer vooraf dingen te plannen zonder de contacten met je vrienden helemaal weg te schuiven. Zo heb je het idee dat je zowel bij je partner als bij je vrienden kunt zijn. De kans dat je partner je zal gaan benauwen wordt dan ook vaak weggenomen.
- Zet je zelf ertoe om dingen te doen die je eigenlijk niet zo leuk vindt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een weekendje weg met je partner of een bezoekje aan je schoonfamilie. In het begin zal het niet meevallen om jezelf hiertoe te dwingen maar stap voor stap kun je erachter komen dat het eigenlijk allemaal minder erg is dan je je had voorgesteld.