Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bindingsangst symptomen

Bram
5 min read

Op het moment dat het lijkt alsof je relatie in duigen kan vallen, ofwel het punt heeft bereikt dat de kleinste onenigheid de bom zal doen barsten, dan is het tijd om je af te vragen of je partner of jezelf wellicht lijdt aan bindingsangst. Bindingsangst is namelijk een angst om je te binden, of om gekwetst te worden in een relatie. Om bindingsangst te herkennen hebben we een aantal symptomen, of beter gezegd kenmerken, voor je op een rijtje gezet die je wat meer duidelijkheid kunnen geven. 

Symptomen die kunnen wijzen op bindingsangst

  • Familie en vrienden van je partner heb je nog nooit ontmoet, zelfs niet na een relatie van enkele weken of zelfs maanden. In het begin van een relatie is het nog begrijpelijk dat je partner het erg spannend vindt om je aan zijn, of haar, familie en vrienden voor te stellen. Maar wanneer je al wat langer een stelletje bent is het logisch dat je ook met mensen uit zijn directe omgeving kennismaakt. Wanneer dit niet gebeurt dan geeft je partner eigenlijk aan dat hij, of zij, jou voor zichzelf wil claimen maar ook dat hij, of zij, voor de buitenwereld nog single is. Met behulp van allerlei smoezen en uitvluchten zal een ontmoeting dan ook steeds weer uit worden gesteld. Je partner kan bang zijn om, door je voor te stellen aan zijn familie en vrienden, minder vrijheid te krijgen.
  • Na seks te hebben gehad direct vertrekken, kan eveneens een teken van bindingsangst zijn. Je partner zal allerlei smoezen en uitvluchten bedenken om maar niet langer bij je te hoeven zijn na een vrijpartij. In extreme gevallen zal je relatie zelf beëindigd worden na de eerste geslachtsgemeenschap. Je (ex-)partner zal je dan de schuld in de schoenen proberen te schuiven van het mislukken van dat wat jullie hadden opgebouwd. Op die manier is er immers van binding geen sprake en kan er op zoek worden gegaan naar een volgende (korte) relatie. 
  • Je partner heeft een waslijst aan exen. Bovendien lag elke relatiebreuk aan de exen van je partner en niet aan hem, of haar, zelf. Ook dit kan een teken zijn van bindingsangst omdat het lef vaak ontbreekt om een relatie ook echt door te zetten. 
  • Als je partner ergens geen zin in heeft dan wordt de schuld daarvan in jou schoot geworpen. Zo kunnen gemeenschappelijke plannen gemakkelijk worden gedwarsboomd. Dit soort mensen lijken bang te zijn om hun partner gelukkig te maken door wat van hun vrijheid voor je op te offeren. 
  • Dingen moeten gebeuren zoals je partner het wil anders zijn er problemen. Je partner zal dus bepalen waar een bepaalde activiteit wordt gedaan en hoe deze wordt gedaan. Vaak slaagt je partner erin dit te doen onder de noemer hoffelijkheid of laten lijken alsof de gang van zaken het je eigen idee was. 
  • Iemand met bindingsangst is een kei in het emotioneel chanteren van hun partner. Hierdoor kun je in een relatie niet volledig jezelf zijn en je alleen gedragen zoals je partner met bindingsangst het wil. Wanneer de relatie je partner benauwd dan zal er een reden worden gezocht om er een punt te zetten zonder zelf met een schuldgevoel te blijven zitten en op zoek te kunnen gaan naar een volgend slachtoffer.
  • Je partner zal nooit zijn ware gevoelens laten zien. Je hebt geen idee wat er in hem, of haar, omgaat. Je weet dus ook geen idee wat zijn, of haar, gevoelens voor jou zijn. Voor iemand met bindingsangst is het vrijwel onmogelijk om te laten merken dat er sprake is van houden van of van enige waardering. Het over gevoelens hebben is voor je partner een waar taboe en zal koste wat het kost worden vermeden of ontweken. Wanneer er toch gevoelens ter sprake komen dan zijn dit negatieve zaken zoals de pech die je partner altijd heeft gehad in eerdere relaties.
  • Als je je partner nodig hebt dan is deze in geen velden of wegen te bekennen. Wat er ook met je aan de hand is, je partner zal geen hulp f steun aanbieden. Indien er toch enige vorm van hulp wordt geboden, vaak moet daar dan wel een tegenprestatie tegenover staan, moet je nog vaak horen hoe goed het van je partner was om je te hulp te schieten. 
  • Opeens is je partner de belangstelling in jou helemaal kwijt. Plotseling zijn er andere dingen die belangrijker en interessanter zijn dan jij of jullie relatie. In het meest erge geval zul je uit het niets te horen krijgen dat jullie relatie over is. Hiervoor zal je (ex-)partner geen duidelijke reden kunnen, of willen, geven.
Door Bram

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Bindingsangst

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…