Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Cellulitis en cellulite

Cellulitis en cellulite zijn twee begrippen die, weliswaar onterecht, vaak worden verwisseld of met elkaar worden verward. Er zijn echter duidelijke verschillen waar te nemen tussen deze aandoeningen.

Cellulitis

Cellulitis is een ontsteking die uitgaat van de dieper liggende delen van het onderhuidse bindweefsel. Een andere benaming voor deze aandoening is diepe subcutis. Cellulitis kenmerkt zich door de onscherpe begrenzing van het aangedane deel van de huid en de huid die snel een uitbreidende roodheid en zwelling laat zien en die bovendien pijnlijk is. Daarnaast kun je te maken hebben met een verhoogde lichaamstemperatuur (koorts) en een gevoel van algehele malaise.

De verwekkers van cellulitis zijn in de regel bacteriën die behoren tot de Staphylococcus aureus, of Beta-hemolytische Streptococcus. In sommige gevallen kan ook de Haemophilus influenzae bacterie de bosdoener zijn, en dan in het bijzonder cellulitis veroorzaken in het gezicht van een kind. Om cellulitis te behandelen wordt er doorgaans gebruikgemaakt van een gerichte antibiotische therapie, namelijk een behandeling met behulp van flucloxacilline.

Cellulite

Cellulite is bij een heleboel mensen waarschijnlijk beter bekend als sinaasappelhuid. In de cosmetische industrie wordt met cellulite een beetje bobbelige structuur bedoeld van de huid en/of het onderhuids bindweefsel. Cellulite is volkomen onschuldig en bovendien geen ziekte.

Wel dien je, als cellulite nieuw ontstaat in de buurt van de borsten van een vrouw, een arts deze verandering te laten beoordelen. In sommige gevallen zal de rimpeling van de huid immers het gevolg zijn van de aanwezigheid van een kwaadaardige tumor. Cellulite is dus, in tegenstelling tot cellulitis, geen bacteriële infectie van het onderhuidse weefsel.

In het bijzonder is cellulite vaak waar te nemen op de dijen en billen van vrouwen. Bij vrouwen zit namelijk het vetweefsel voorai onder de huid (hypodermisch) en als gevolg van de cyclische veranderingen in de hormoonspiegels zullen de bindweefselbanden (ook wel collageenbanden of Retinacula cuti genoemd) die zich in het vetweefsel bevinden opzwellen en op die manier de laag met de collageenbanden zichtbaar worden.

Cellulite wordt door een heleboel mensen gezien als een waar schoonheidsprobleem. Door de cellulite zal de huid immers een bobbelige uitstraling krijgen en niet in het ideaal beeld passen van veel mensen als het gaat om schoonheid. Het schoonheidsideaal van tegenwoordig is immers slank en strak. Toch heeft ongeveer 85 tot 92 procent van alle vrouwen, in zekere mate, te maken met cellulite. Een misverstand dat het vetpercentage van een lichaam in verband zou staan met de mate van cellulite is overigens een wijdverbreid misverstand dat de wereld uitgeholpen dient te worden. Ook slanke mensen kunnen dus, net zoals de wat vollere personen, cellulite ontwikkelen.

De vermoedelijke oorzaak van cellulite is een combinatie van factoren, zoals onder andere:

  • de levensstijl,
  • de voedingsgewoontes,
  • niet voldoende lichaamsbeweging,
  • veranderingen in de hormoonspiegels,
  • veroudering.

Het vrouwelijke hormoon oestrogeen zou één van de veroorzakers van de ontsierende kuiltjes in de huid zijn.

Er doen echter een groot aantal theorieën de ronde over de oorzaken van cellulite, en misschien nog wel een groter aantal verhalen over allerlei wondermiddeltjes die je van deze ontsiering zouden kunnen verlossen. De cosmetische industrie speelt dan ook zeer handig in op deze problematiek en komt dan ook met uiteenlopende behandelingen tegen een sinaasappelhuid. Hierbij kun je onder andere denken aan zalfjes en crèmes tot liposuctie en andere medische ingrepen. Bij geen van deze behandelingen is echter nooit een bewijs geleverd dat deze met succes uit zijn gevoerd.