Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Genitale wratten

In de regel kunnen genitale wratten worden beschouwd als goedaardige afwijkingen van je huid die ontstaan na een infectie met een virus, op of rond de plek waar een infectie is ontstaan. Genitale wratten zijn doorgaans zacht, vlezig en variëren qua kleur van roze tot huidkleurig. De wratten kunnen diverse vormen en maten hebben, zoals klein, groot, plat, maar ook boven je huid uitsteken. In veel gevallen hebben genitale wratten echter een vorm die doet denken aan die van een bloemkool. In sommige gevallen staat een wrat op zichzelf en in andere gevallen manifesteren zij zich juist in groepjes.

Het kan een paar weken tot zelfs ruim een jaar, na de virale infectie duren voordat de eerste genitale wratten zich aandienen. In de regel zijn er in het begin een paar kleine wratten aanwezig. Deze gaan echter groeien en zich tevens verder uitbreiden.

Het ontstaan van genitale wratten

Het Humaan Papilloma Virus (afgekort: HPV) is verantwoordelijk voor genitale wratten. Door een besmetting met het virus kunnen de huid of slijmvliezen geïnfecteerd raken. De typen 6 en 11 van het Humaan Papilloma Virus veroorzaken genitale wratten. Niet ieder mens dat met het Humaan Papilloma Virus type 6 of 11 is besmet, zal ook daadwerkelijk genitale wratten gaan ontwikkelen. Er zijn namelijk eveneens zogeheten stille dragers: mensen die wel het virus bij zich dragen, maar dit niet weten en er bovendien geen last van ondervinden.

Genitale wratten zijn een geslachtsziekte

Het Humaan Papilloma Virus wordt in een groot aantal gevallen overgedragen tijdens het hebben van seksueel contact. Bij geslachtgemeenschap kan het Humaan Papilloma Virus via de slijmvliezen van de vagina, anus, aan de penis of in de mond je lichaam binnendringen. Om die reden worden genitale wratten als een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) beschouwd, en in de volksmond ook vaak een geslachtsziekte genoemd. Het Humaan Papilloma Virus is heel erg besmettelijk en kan eveneens op andere manieren over worden gedragen, zoals door het delen van een vochtige handdoek of washandje en kun je zelfs de ziekte overdragen bij het verschonen van een luier. Zo kan dus zelfs een (klein) kind besmet raken en last van genitale wratten krijgen.

Het Humaan Papilloma Virus kan voor de duur van jaren in je huid aanwezig blijven en, na de genezing van de genitale wratten, jaren later weer de kop opsteken. Om die reden is het erg moeilijk om te weten door welke persoon en op welk moment je besmet bent geraakt.

Waar bevinden zich genitale wratten?

  • Bij vrouwen kunnen genitale wratten overal in de schaamstreek voorkomen. De meeste wratten zullen echter op de schaamspleet zitten:
    • schaamlippen,
    • clitoris,
    • opening van de vagina.

Maar ook in de vagina en zelfs sporadisch op de baarmoederhals (cervix) kunnen genitale wratten aan worden getroffen. Verder is het gebied rondom de anus is een plaats waar genitale wratten voorkomen. Bijna elke vrouw met genitale wratten rondom haar anus, zal eveneens last krijgen van wratten in de anus. Een toename van genitale wratten is het gevolg van hormonale veranderingen en een verminderde weerstand.

  • Bij mannen kunnen genitale wratten eveneens overal in de schaamstreek voorkomen. Vaak ontstaan genitale wratten op de voorhuid en de glans van de penis, in sommige gevallen eveneens in de urinebuis. Bij mannen die zijn besneden zitten genitale wratten doorgaans op de schacht van de penis. Genitale wratten rondom de anus van een man komen minder frequent voor dan wratten rond om de geslachtsorganen. Indien er zich wel genitale wratten rondom de anus hebben gevormd dan zijn deze dikwijls groter dan de exemplaren in de schaamstreek. Net zoals voor vrouwen geldt eveneens voor mannen dat genitale wratten rondom om de anus zich meestal uit gaan breiden naar binnen.