Genitale wratten zijn kleine bobbeltjes of uitstulpingen, die veel gelijkenis vertonen met minuscule bloemkooltjes. Deze wratten kunnen zich op en rond de geslachtsdelen van zowel mannen als vrouwen bevinden. In sommige gevallen kunnen genitale wratten eveneens inwendig voorkomen waardoor deze moeilijk aan het licht komen. Op het moment dat je vermoedt dat je last hebt van genitale wratten dan is het zaak om je zo snel mogelijk door een arts te laten onderzoeken.
Ontdekking van genitale wratten
Genitale wratten leiden slechts zelden tot fysieke klachten. Een groot deel van de mensen die deze genitale wratten hebben ontwikkeld zijn zich hier dan ook niet van bewust. Zo kunnen genitale wratten bijvoorbeeld per toeval worden ontdekt tijdens een artsenbezoek. Het kan echter ook gebeuren dat je de genitale wratten zelf ontdekt, bijvoorbeeld tijdens het douchen of bij een zelfonderzoek. In sommige gevallen zullen genitale wratten echter nauwelijks te zien zijn, in het bijzonder wanneer deze inwendig voorkomen, zoals in de vagina, de urinebuis of de anus. Vlak na het ontstaan van de genitale wratten is er vaak sprake van een wat sponsachtige structuur, maar naarmate de wratten langere tijd aanwezig zijn, worden deze harder en zal het eenvoudiger zijn voor een arts om de juiste diagnose te stellen
Jeuk veroorzaakt door genitale wratten
In sommige gevallen kunnen genitale wratten zorgen voor lichamelijke klachten. Deze klachten zijn echter afhankelijk van de uitgebreidheid van de wratten. En dan niet alleen in aantal maar eveneens in grootte. Genitale wratten kunnen in bepaalde gevallen ook zorgen voor jeuk en een aanleiding zijn van bloedinkjes. In de regel veroorzaken genitale wratten overigens geen pijn.
Naar de dokter
Sommige geslachtziektes vormen een ernstige bedreiging voor de gezondheid van de mens op het moment dat deze niet behandeld worden. Verder zal het bij sommige seksueel overdraagbare aandoeningen soms lastiger worden om deze te verhelpen, als er te lang is gewacht met het starten van de juiste behandeling. Bovendien zul je met een niet behandelde seksueel overdraagbare aandoening besmettelijk zijn voor anderen met wie je seks hebt. Om die reden is het van belang dat je ook genitale wratten zo snel mogelijk laat behandelen.
Op het ogenblik dat je het vermoeden hebt dat je een seksueel overdraagbare aandoening op hebt gelopen is het absoluut aan te bevelen zo snel mogelijk je huisarts te bezoeken. Veel mensen met een seksueel overdraagbare aandoening hebben echter moeite om zich bij een arts te melden met hun klachten. Dit heeft voornamelijk te maken met de onzekerheid en de schaamte die zij voelen met betrekking tot hun seksuele gezondheid. Deze vrij grote drempels zijn vaak de reden dat pas laat een huisarts zal worden geraadpleegd.
Behandelen van genitale wratten
Het behandelen van genitale wratten gebeurt door het aanpakken van het verantwoordelijke virus. Dit kan door middel van een aantal uiteenlopende behandelmethoden:
- gebruikmaken van etsende vloeistoffen,
- gebruikmaken van speciale crèmes,
- verschillende chirurgische behandelmethoden.
De behandelmethoden die toegepast worden bij genitale wratten kunnen onder worden verdeeld in:
- thuisbehandelingen, die je zelf toepast,
- door een arts uitgevoerde behandelingen.
De keuze van een behandeling zal onder andere worden bepaald door:
- de locatie waar de genitale wratten zich bevinden,
- de uitgebreidheid van de genitale wratten,
- de voorkeur van de arts,
- de voorkeur van de patiënt in kwestie.
Ongeacht voor welke behandeling er gekozen wordt, bestaat er altijd een kans dat de genitale wratten later terugkomen.
Voorkomen van genitale wratten
Je kunt een besmetting met het Humaan Papilloma Virus voorkomen door een condoom te gebruiken tijdens het hebben van seks. Zeker wanneer je wisselende seksuele contacten hebt dan is dit aan te raden. Condooms zullen overigens de kans op genitale wratten beperken maar geen volledige bescherming kunnen bieden. In het bijzonder wanneer de wratten op plekken zitten die niet door het condoom bedekt worden. Dit wil echter niet zeggen dat je niet veilig hoeft te vrijen. Je vaste sekspartner zal meestal namelijk ook geïnfecteerd zijn, zelfs als er zich nog geen wratten hebben geopenbaard. Bovendien biedt een condoom ook nog bescherming tegen een heleboel andere seksueel overdraagbare aandoeningen.
Dus ook wanneer je een vaste partner hebt, is het gebruik van een condoom tijdens het hebben van seks aan te raden. Zodra er zichtbaar wratten aanwezig zijn, kun je overigens beter geen geslachtsgemeenschap hebben vanwege het verhoogde risico op besmetting. Indien een man genitale wratten heeft op zijn penis en met een condoom geslachtsgemeenschap heeft dan zal de kans van vermeerdering van de wratten bij hem zelf zeer groot zijn. Ook in een dergelijke situatie zal het devies zijn: geen geslachtsgemeenschap als er genitale wratten zichtbaar zijn.