Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Leukemie

Andere benamingen van leukemie zijn bloedkanker en beenmergkanker. Leukemie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van kanker in de witte bloedcellen. Witte bloedcellen worden ontwikkeld in de stamcellen van je beenmerg, waarbij de witte bloedlichaampjes pas in het bloed worden gelaten als deze helemaal rijp zijn. Vervolgens maken de witte bloedcellen deel uit van het afweersysteem, waarbij de bloedcellen bijvoorbeeld virussen en bacteriën bestrijden.

Als je leukemie hebt, heb je een probleem met de witte bloedcellen in je beenmerg. Omdat de witte bloedcellen bij mensen met leukemie niet goed ontwikkelen of op de verkeerde manier in het bloed terecht komen, wordt de samenstelling van het bloed verstoord. Op deze pagina lees je meer over leukemie. Zo lees je welke verschillende soorten leukemie, zodat je meer inzicht krijgt in de verschillende vormen van leukemie die er bestaan.

Verschillende soorten leukemie

Er zijn verschillende soorten leukemie. Ten eerste kun je te maken krijgen met acute leukemie. Mensen die acute leukemie hebben, maken te veel witte bloedcellen aan. Omdat er te veel witte bloedcellen aangemaakt worden, zijn deze nog niet helemaal rijp als de bloedcellen in het bloed worden losgelaten. Hierdoor kunnen de witte bloedcellen niet hun werk doen en werkt het afweersysteem van het lichaam niet goed. De meeste mensen met acute leukemie zijn jonge mensen en kinderen.

Naast acute leukemie, is er ook een vorm van leukemie die de naam chronische leukemie draagt. Bij deze vorm van leukemie zijn er niet te veel onrijpe witte bloedcellen, maar zijn er juist te veel witte bloedcellen die wel rijp zijn. Deze vorm van leukemie komt vaker voor bij oudere mensen en minder vaak bij kinderen.

Naast acute en chronische leukemie, kan de ziekte leukemie ook onderverdeeld worden in myeloïde of lymfatische leukemie. Bij het benoemen van de soort leukemie aan de hand van deze benamingen, wordt er gekeken naar welke soort witte bloedlichaampje de leukemie veroorzaakt. Op basis van bovenstaande gegevens kan leukemie onderverdeeld worden in vier soorten, namelijk acute lymfatische leukemie, chronische lymfatische leukemie, acute myeloïde leukemie en chronische myeloïde leukemie. Deze verschillende vormen van leukemie worden in onderstaande tekst verder uitgelegd.

Acute lymfatische leukemie

Bij acute lymfatische leukemie worden er te veel witte bloedcellen geproduceerd die nog niet helemaal rijp zijn. Deze onrijpe bloedcellen blijven vervolgens in het beenmerg hangen, waardoor er geen nieuwe, gezonde cellen meer geproduceerd kunnen worden. Hierdoor ontstaat er niet alleen een tekort aan witte bloedcellen in het bloed, maar ook aan rode bloedcellen.

Chronische lymfatische leukemie

Als je chronische lymfatische leukemie hebt, worden er te veel lymfatische witte bloedcellen geproduceerd. Myeloïde witte bloedcellen worden minder geproduceerd, waardoor de bloedcellen beschadigd zijn en hun werk niet goed kunnen doen. Hierdoor werkt het afweersysteem van de patiënt minder goed en is men gemakkelijker vatbaar voor ziekten. Mensen met chronische lymfatische leukemie sterven dan ook vaker aan infecties of andere ziekten, dan aan de gevolgen van leukemie.

Acute myeloïde leukemie

Acute myeloïde leukemie wordt ook wel AML genoemd. Ook bij deze vorm van leukemie worden er te veel onrijpe witte bloedcellen geproduceerd, net zoals bij acute lymfatische leukemie. Hierdoor ontstaan er tekorten aan witte en rode bloedcellen, die bloedarmoede en verhoogde kans op bloedingen kunnen veroorzaken. Ieder jaar krijgen ongeveer 600 mensen acute myeloïde leukemie. De meeste mensen die deze ziekte krijgen, zijn ouder dan 60 jaar. Dit in tegenstelling tot acute lymfatische leukemie, die voornamelijk bij kinderen voorkomt.

Chronische myeloïde leukemie

De meest zeldzame vorm van leukemie is chronische myeloïde leukemie. Bij deze vorm van leukemie worden er te veel witte bloedcellen geproduceerd, die nog wel rijpen. Hierdoor heb je te veel witte bloedcellen in je bloed. Deze bloedcellen werken gelukkig wel gewoon, dus daarom hebben mensen met chronische myeloïde leukemie minder klachten dan mensen met andere vormen van leukemie.