Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Meniscusbeschadiging

De meniscus is een plaat in de vorm van een halve maan, die in ieder kniegewricht twee te vinden zijn. Dit vezelige kraakbeen maken draaiing van de knie bij een gebogen onderbeen mogelijk en zorgen er dus voor datje vrij kan bewegen. Helaas kan een meniscus ook beschadigd raken. In dit geval wordt er gesproken van een meniscusbeschadiging.

Op deze pagina lees je meer over deze aandoening. Zo lees je op deze pagina wat een meniscusbeschadiging precies is, wat de oorzaken zijn van het beschadigen van een meniscus en wat de symptomen van een meniscusbeschadiging zijn. Tot slot lees je hoe een meniscusbeschadiging behandeld wordt.

Wat is een meniscusbeschadiging?

De menisci in de knie kunnen vergeleken worden met een soort schokdempers. Als er gewicht op het been wordt gezet kunnen de menisci naar buiten uitwijken. Dit kun je vergelijken met een bal, die plat wordt als je er kracht op zet. Door naar buiten uit te wijken, wordt een deel van de krachten op de knie die naar beneden zijn gericht, naar buiten omgezet. Hierdoor worden krachtige schokken voor het been opgevangen door de meniscus.

Als de knie overbelast is of krachtig gestrekt is vanuit een gebogen en gedraaide stand, kunnen de kraakbeenschijven in de knie breken of scheuren. Dit is een meniscusbeschagiging, die vaak optreedt bij het uitvoeren van sporten als voetballen en skiën. In onderstaande tekst lees je meer over de oorzaken van het ontstaan van een meniscusbeschadiging.

De oorzaken van een meniscusbeschadiging

Een meniscus kan op twee manieren beschadigen. Zo kan een meniscus beschadigen als er een draai wordt gemaakt met een gebogen knie, terwijl het onderbeen het gewicht draagt. In feite wordt de knie dus verdraaid, waardoor de meniscus breekt of scheurt. Daarnaast kan een meniscusbeschadiging optreden bij oudere mensen. Bij het ouder worden slijten de menisci namelijk langzaam en worden deze minder elastisch. Hierdoor kan er een scheur in de knie ontstaan, zonder verdraaiing van de knie. De meeste mensen met een meniscusbeschadiging, hebben deze opgelopen tijdens het sporten. Bij deze mensen is er dus sprake van het beschadigen van de meniscus door verdraaiing.

De symptomen van een meniscusbeschadiging

Bij een meniscusbeschadiging kan de binnenmeniscus of de buitenmeniscus scheuren. Indien de binnenmeniscus beschadigd is, geeft dit pijn aan de buitenzijde van de knie. Bij het beschadigen van de buitenmeniscus is dit juist andersom, want dit geeft pijn aan de binnenzijde van de knie. Daarnaast kan een stukje van de kapotte meniscus losschieten, waardoor deze klem zit in het kniegewricht. In dit geval kan de knie niet meer gestrekt worden en zit de knie op slot.

De meest voorkomende symptomen van een meniscusbeschadiging, zijn de volgende:

  • Pijn aan de binnen- of buitenzijde van de knie
  • Knie zit op slot
  • Knie kan niet meer gestrekt worden

Heb jij last van deze symptomen? Dan kan er sprake zijn van een meniscusbeschadiging. Dit is echter niet vaak het geval, want bij ongeveer 90 procent van de mensen die last hebben van bovenstaande symptomen is er sprake van een verstuiking of distorsie van de knie. Een verstuiking van de knie brengt dezelfde symptomen met zich mee, maar is toch een andere aandoening dan een meniscusbeschadiging. Zo moet een verstuiking van de knie vanzelf over gaan, terwijl een meniscusbeschadiging in de meeste gevallen behandeld wordt.

De behandeling bij een meniscusbeschadiging

Als je een meniscusbeschadiging hebt, wordt deze behandeld door middel van een kijkoperatie. Tijdens deze kijkoperatie wordt het loszittende deel van de schijf van de meniscus verwijderd. Op deze manier kan er door het lichaam zelf nieuw kraakbeen gevormd worden, waardoor de normale beweeglijkheid van de knie wordt hersteld.