Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ontsteking van de eikel

De medische benaming voor een ontsteking van de eikel is balanitis. Er is dan sprake van een ontstoken eikel en vaak is ook een gedeelte van de voorhuid aangedaan. Indien zowel e eikel als de voorhuid ontstoken zijn is er sprake van een balanoposthitis. Bij jongetjes is dit vrijwel altijd het geval

Symptomen van ontsteking van de eikel

Een ontsteking van de eikel zal samengaan met verschillende symptomen. Deze symptomen kunnen echter van persoon tot persoon verschillen en hoeven niet in alle gevallen voor te komen. Een aantal veel voorkomende symptomen zijn:

 • Pijn aan de eikel en de voorhuid. Deze (soms forse) pijn kan naar de rest van de penis uitstralen. Wanneer een man een erectie krijgt of de voorhuid handmatig terugschuift dan zal de pijn verergeren.
 • Hevige jeuk, of een branderig gevoel, kan ontstaan als de ontsteking van de eikel het gevolg is van een infectie met de gist Candida Albicans.
 • Afwijkingen aan de eikel ontstaan in de vorm van:
  • Roodheid van de eikel en de voorhuid,
  • Verdikking van de eikel,
  • De eikel zal warm aanvoelen,
  • Rondom de opening van de plasbuis kan er sprake zijn van korst- en schilfervorming,
  • Afscheiding in de vorm van vocht en pus zal als gevolg van de ontsteking worden gevormd, zich onder de voorhuid ophopen en naar buiten sijpelen.

Hoe ontstaat een ontsteking van de eikel?

Een ontsteking van de eikel kan het gevolg zijn van uiteenlopende ooraken, zoals:

 • Ophoping van smegma

Er bevinden zich kleine kliertjes op de eikel die verantwoordelijk zijn voor de productie van een zachte korrelige witte substantie. Deze substantie wordt ook wel smegma genoemd. Indien de penis niet genoeg schoon wordt gemaakt dan zal dit smegma zich onder de voorhuid ophopen en kan er een ontsteking ontstaan. Bij mannen en jongens met een nauwere voorhuid komt dit dan ook vaker voor omdat zij tijdens het wassen de voorhuid niet ver genoeg terug kunnen trekken om de volledige eikel schoon te maken.

 • Candida

In de vagina van een heleboel vrouwen bevindt zich de gist Candida. Bij een onbeschermd seksueel contact zal de eikel met deze gist in aanraking komen en kan er een allergische reactie optreden. Een dergelijke reactie kan vervolgens een ontsteking van de eikel veroorzaken. Vaak echter zullen de symptomen slechts kortstondig aanwezig zijn.

 • Irriterende stoffen

Het vaak wassen van de eikel met zeep of een andere irriterende stof kan voor irritatie zorgen. De huid zal dan beschadigen en gevoeliger worden voor ontstekingen.

 • Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA)

Diverse seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen een ontsteking van de eikel tot gevolg hebben. Vaak zal dit samengaan met meerdere symptomen en klachten. Bij het vermoeden van een seksueel overdraagbare aandoening is het altijd raadzaam een arts te raadplegen en een behandeling in gang te zetten (ook voor je seksuele partner).

Is een ontsteking van de eikel ernstig?

Een ontsteking van de eikel is in de regel niet ernstig. De meeste oorzaken zijn bovendien prima te behandelen. Maar indien de aandoening het gevolg is van een te nauwe voorhuid, kan soms operatief ingrijpen noodzakelijk zijn. De voorhuid zal in een dergelijke situatie dan voor een deel weggenomen worden zodat de eikel voortaan beter schoongehouden kan worden. Door twee keer per dag de eikel en de voorhuid goed te reinigen en een antischimmelzalf te gebruiken zal het gros van de ontstekingen binnen zeven dagen genezen.

Het is aan te bevelen om je huisarts te bezoeken als:

 • je van tijd tot tijd last hebt van een ontsteking van de eikel,
 • de ontsteking van de eikel langere tijd aan blijft houden.

Wat kunt je zelf doen?

Als je last hebt van een ontsteking van de eikel dan zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de klachten te verminderen en de genezing te bevorderen. Hierbij kun je onder andere denken aan:

 • het nemen van een zitbad met zout, soda of biologisch wasmiddel, voor de duur van 5 tot 10 minuten. Na het zitbad de eikel goed afspoelen om irritatie te voorkomen,
 • de eikel zo goed mogelijk reinigen door tijdens elk toiletbezoek de penis schoon te maken met een doekje en lauw water. Hierbij kun je beter geen zeep gebruiken omdat deze juist irritatie op kan wekken.
 • Als er sprake is van een seksueel overdraagbare aandoening dan dient je sekspartner ook meebehandeld te worden om een nieuwe besmetting te voorkomen.

Voorkomen van een ontsteking van de eikel

Om de kans klachten te verkleinen kun je:

 • de eikel goed schoon houden door de eikel zo ver mogelijk terug te schuiven en het blootgelegen deel alleen met lauw water te reinigen,
 • een condoom gebruiken om een seksueel overdraagbare aandoening te voorkomen, het risico op een ontsteking van de eikel zal daarmee eveneens een stuk kleiner worden.